Janjušević: Izgledi za rješavanje krize jako loši
Dragiša Janjušević

Bez obzira na posredovanje EU i SAD

Janjušević: Izgledi za rješavanje krize jako loši

Pokušavali su i akteri iz Međunarodne zajednice da pokrenu crnogorske političare sa mrtve tačke i istjeraju ih iz zauzetih busija ali se ništa nije dogodilo. Čak je i njemački ambasador u Crnoj Gori diplomatski predložio i varijantu neformalnih kontakata. Kada postoje uslovi za koje znate da ih suprotna strana ne može ili ne želi da ispuni, parafraziramo ambasadora Materna, onda ostaje opcija nezvaničnih kontakata i kanala komunikacije. Ali...

Svjedoci smo, kaže za Kodex politički analitičar i predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević, da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj krizi i da je polarizovano društvo u kojem vlast igra na kartu usitnjenosti opozicije, koja nije u stanju ni da se usaglasi oko zajedničke platforme. Upravo iz te usitnjenosti crnogorske opozicije i njene nemogućnosti dogovora Demokratska Partija Socijalista crpi svoj legitimitet u situaciji kada imamo gotovo poluprazan Parlament.

„U tom smjeru treba posmatrati i izjavu ambasadora Materna da se, kada to već nije moguće u javnoj sferi politike, učini dodatni napor da se rješenja za aktuelnu političku situaciju traže u neformalnim kontaktima. Ali treba imati u vidu nemogućnost opozicionog dogovora. Čak i onaj dio opozicije koji se sastaje nije  u stanju da dođe do zajedničkog odgovora na političku krizu već se nakon sastanaka oglašavaju sa opštepoznatim promjenama.“ kaže za Kodex Dragiša Janjušević analitičar, i direktor Centra za političku edukaciju.

A od svega štetu imaju građani, kaže Janjušević, i to kroz ekspresna donošenja loših zakona u polupraznom Parlamentu. Najsvježiji u tom nizu je Zakon o Prostornom planiranju i izgradnji koji maltene ukida crnogorske opštine. Sigurno bi u nekoj drugoj situaciji izazvao znatno više pažnje javnosti i političara i znatno bi teže išlo njegovo usvajanje.

„Zakoni se sada donose ekspresnom brzinom i u maltene jednopartijskom Parlamentu. U normalnim državama i Parlamentima koji funkcionišu, rasprava o državnom budžetu zna da traje mjesecima a u ovom i ovakvom crnogorskom Parlamentu, trajala je tri sata. To dovoljno govori o situaciji u kojoj se Parlament nalazi.“ konstatuje za Kodex analitičar i direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

Sve u svemu, izgleda da smo se svi prerano ponadali kad je stigla informacija da predstavnici Evropske Unije zovu na razgovore crnogorske političare. Niko od aktuelnih lidera nije pokazao spremnost za kompromis. Bez obzira što predstavnici opozicije iznose viđenje da je na Demokratskoj Partiji Socijalista da pokrene dijalog do njega sigurno neće doći. Kako objašnjava Janjušević, usitnjena crnogorska opozicija nesposobna za zajednički nastup ka vlasti samo pruža legitimitet trenutnom stanju.

„Ovdje imamo krizu koja traje i ne rješava se  i čiji su izgledi za rješavanje jako loši, bez obzira na posredovanje međunarodne zajednice.“ konstatuje za Kodex analitičar i direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

      

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.