Riješiti probleme u vezi sa neodgovornim vlasništvom i bezdomnim životinjama
Ilustracija

4. oktobar, Svjetski dan zaštite životinja

Riješiti probleme u vezi sa neodgovornim vlasništvom i bezdomnim životinjama

Četvrti oktobar je u svijetu poznat kao Dan zaštite životinja. Tim povodom se širom planete organizuju razni događaji i svečanosti kako bi se na prigodan način obilježio ovaj praznik. U Crnoj Gori, nažalost, povoda za organizaciju sličnih priredbi još uvijek nema, jer se, možda paradoksalno zvuči, kod nas još uvijek nije počelo ni sa primjenom Zakona o zaštiti dobrobiti životinja, navodi se u saopštenju Mreže za zaštitu pasa i mačaka u Crnoj Gori.

Stoga, Mreža kako je saopšteno želi da iskoristi ovaj značajan dan da još jednom uputi apel nadležnom ministarstvu, institucijama, kao i čelnicima lokalnih samouprava da svako u svojoj ingerenciji i bez odlaganja otpočne korake u rješavanju problema u vezi sa neodgovornim vlasništvom i bezdomnim životinjama.

"Tu prije svega mislimo na izradu baze podataka i zakonski obavezno obilježavanje/mikročipovanje pasa i mačaka, zatim registraciju i kontrolu rada odgajivačnica, kao i kontrolu samih vlasnika.

Lokalne samouprave su u obavezi da osnuju Skloništa za napuštene životinje, a tamo gdje već postoje, da obezbijede njihovo funkcionisanje po svim standardima. Osim toga, sistem “uhvati-steriliši-pusti” je prepoznat kao vrlo uspješan i nadasve human način kontrole populacije uličnih pasa, i kao takav mora da bude uspostavljen u svakom novom ili postojećem Skloništu. Kao svojevrstan primjer dobre prakse možemo navesti Sklonište u Podgorici, koje kontinuirano unapređuje svoj rad i na koje bi ostala Skloništa trebalo da se ugleda", navodi se u saopštenju.

Kontrolom ogajivačnica, kao i vlasnika u okviru sprovođenja preventivnih mjera radi sprječavanja nekontrolisanog razmnožavanja kućnih ljubimaca, ne bi kako kažu, dolazilo do formiranja čopora, pojave neželjenih i odbačenih legala, a broj životinja na ulici bi se smanjio na prihvatljiv nivo za relativno kratak period.

Iz Mreže ističu da vrlo zabrinjavajuć problem predstavljaju slučajevi zlostavljanja životinja, čiji počinioci u najvećoj mjeri prolaze nekažnjeno.

"Česti su slučajevi masovnog trovanja, kako bezdomnih, tako i vlasničkih pasa i mačaka u gotovo svim crnogorskim gradovima. U te svrhe pojedinci koriste pesticide koji predstavljaju opasnost i za zdravlje ljudi, a ne samo za životinje. Ono što posebno brine je što se isti nalaze u slobodnoj prodaji i bez rigorozne kontrole, zbog čega postoji rizik od teških posljedica daleko širih razmjera od onih koje, nažalost, viđamo. A s obzirom i na to da se sve dešava u jednoj poznatoj turističkoj destinaciji i da ovakve slike obilaze region i Evropu, nije teško zaključiti da ovakvim postupanjem sa životinjama gubimo i veliki broj turista, koji jednostavno ne žele da ovakve prizore gledaju u mjestima gdje dolaze na odmor", saopšteno je.

Napominje se da Mreža, odnosno NVO koje su članice iste, ne postoji samo da bi davala savjete i ukazivala na probleme vezane za zaštitu životinja, već ujedno i stavlja na raspolaganje sve svoje kapacitete, ukoliko je i njihovo angažovanje potrebno da bi se isti efikasnije riješili.

"Želimo da do ovog datuma sljedeće godine imamo dobru saradnju NVO sektora i nadležnih državnih i opštinskih organa, i da svi zajedno doprinosimo uvođenju stanja životinja u normalne tokove. Na kraju, želimo da i mi, kao društvo i država, dobijemo taj epitet odgovornosti i savjesnosti, pa da se s ponosom priključimo onima koji taj epitet već nose i da konačno imamo opravdan razlog da se ovakvi datumi slave i u našoj maloj, a opet velikoj Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.