Vojvodić: Smijenjena sam  nezakonito  s pozicije rektora UCG
Radmila Vojvodić

Političko nasilje Vlade nad Univerzitetom

Vojvodić: Smijenjena sam nezakonito s pozicije rektora UCG

Radmila Vojvodić poručila je da je nezakonito smijenjena s pozicije rektora Univerziteta Crne Gore.

"Ne radi se o ličnom sukobu s premijerom, niti o političko-partijskom, već o nečemu gorem i opasnijem - o političkom nasilju Vlade nad Univerzitetom", kazala je Vojvodić na vanrednoj konferenciji za medije.

Prema njenim riječima, Upravni odbor UCG nije reagovao na njene stavove o inicijativi za smjenu rektora, "koji su bili potkrijepljeni činjenicama".

"To govori o kredibilitetu Upravnog odbora, ministra prosvjete i premijera", navela je Vojvodić.

Ona je ocijenila da partijska politika determiniše razvoj institucija i njihovo nazadovanje, "i što je posebno opasno - oportunizam, poslušničko ponašanje i instrumentalizovanje studenata".

"To je poražavajuće za akademsku zajednicu. Ovdje je riječ o trijumfu neprosvećenog staljinizma", smatra Vojvodić.

Upitana da li će slučaj njene smjene završiti na sudu, Vojvodić je kazala da je kao prilog njenom izjašnjenju UO predala i nezavisno pravno mišljenje advokatske kancelarije Martinović, navodeći da će se epilog vjerovatno nastaviti na sudu.

Ona je ocijenila i da je fabrikovan sukob između rektora i premijera, odnosno UCG i partije kojoj pripada predsjednik Vlade.

"Činjenica oko škole u Beranama je da je taj nemili događaj uređivanja visokog obrazovanja započet tako što se tvrdilo da je riječ o svim predstavnicima političkih partija, zato nema potrebe da ciljam bilo koju partiju", navela je Vojvodić.

Prema njenim riječima, nova etapa rada Upravnog odbora nastala je nametanjem stava Ministarstva prosvjete, da se odluke Vlade ne tumače već sprovode.

"Sve pravne činjenice su na mojoj strane. A svo bespravlje, komesarsko upravljanje, gaženje principa, osnovnih akademskih i upravljačkih je naša realnost", smatra Vojvodić.

Podsjećamo Upravni odbor UCG, smijenio je danas Vojvodićku s mjesta rektora. Za smjenu je glasalo 12 od 15 članova UO.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.