Stojanović: Neće biti zaštićenih u policiji, niko ne može da se sakrije iza značke
Slavko Stojanović

Građani partneri policiji, broj krivičnih djela se smanjuje

Stojanović: Neće biti zaštićenih u policiji, niko ne može da se sakrije iza značke

Biti policajac u današnjem vremenu nije lako ali je naša profesija časna i odgovorna jer prije svega služimo građanima i čuvamo njihov mir. Ponosni smo jer smo mi primjer kako se voli, čuva i brani država, kazao je direktor Uprave policije Slavko Stojanovića na današnjoj svečanosti povodom obilježavanja 2. oktobra, Dana unutrašnjih poslova, u Vladinom domu u Cetinju.

"Iz ovih, a i mnogih drugih razloga, želim da odam priznanje službenicima Uprave policije koji su, tokom protesta, pokušaja terorizma i u rješavanju najtežih krivičnih djela, pokazali odanost i profesionalnost i svojim radom i zalaganjem očuvali mir, stabilnost i ustavni poredak naše države.

Dan unutrašnjih poslova slavimo u stabilnom bezbjednosnom ambijentu, ali nas složenost i kompleksnost bezbjednosnih parametara obavezuje i upozorava da nema puno odmora i da sistem kojem pripadamo moramo da održavamo i razvijamo, kako bi na adekvatan način nastavili da se još efikasnije borimo protiv kriminala i svega onog što su za bezbjednost države izazovi i rizici", kazao je Stojanović.

Crna Gora je kako je istakao zemlja bezbjedna za sve građane i turiste, zemlja u kojoj se nebezbjedno i nesigurno osjećaju samo kriminalci.

"To je naš glavni zadatak.

Činjenice da se svijet suočava sa terorizmom i da ne postoji zemlja bez kriminala nam taj zadatak još više usložnjava i otežava njegovo rješavanje, ali crnogorska policija je odlučna da pokaže da je jača od svakog oblika kriminala i svih pošasti ovog vremena.

Policija prati dešavanja i sprema svoje kapacitete da da snažne odgovore na sve izazove i zato kriminalcima s ovog mjesta poručujemo – nećete se sakriti od pravde", naveo je direktor UP.

Prema njegovim riječima promjene koje se dešavaju na globalnom planu mijenjaju organizaciju i funkcionisanje policije.

"Kako bismo išli u korak s vremenom, obaveza menadžmenta Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije je, da na pravi način, definiše mjesto i ulogu policije. U narednom periodu službenici Uprave policije će nastaviti da daju doprinos reformskom procesu koji se sprovodi svakodnevno.

Demokratizacija društva i poštovanje ljudskih prava utiču na bezbjednost. U tom procesu subjekti i institucije treba da prepoznaju svoju ulogu i nadležnost. Praksa pokazuje da je to dug proces prilagođavanja, razumijevanja i odgovora na sva devijantna ponašanja. Policija uspješno odgovara ovom demokratskom zadatku jer čuva i brani interese svih građana, a posebno osjetljivih grupa i kategorija koje se zalažu za promovisanje svojih prava", saopštio je Stojanović.

Borba protiv kriminala kako kaže nije laka, traži sadejstvo svih državnih organa.

"Na ovaj način odgovornost za bezbjednost preuzimaju i drugi subjekti u državi. Saradnja je neophodna i sa ostalim subjektima, nevladinim organizacijama i drugim segmentima u društvu.

Svi ti činioci treba da se razvijaju, a kroz saradnju i sadejstvo treba da zajedno budemo pravi servis građana.

Građani partneri policiji

Građani su važan subjekt sistema bezbjednosti i najvažniji su partner policiji.

Pozivam sve odgovorne građane da daju podršku policiji i drugim državnim organima u borbi protiv svih vidova kriminala, jer niko bolje od građana ne zna što se dešava u njihovoj zajednici. Tako udruženi ćemo na najbolji mogući način prepoznati i locirati probleme i odgovoriti svim devijatnim ponašanjima kojih ima u društvu. Obaveza je da sve organizacione jedinice nastave da jačaju povjerenje u policiju i da intenziviraju saradnju sa građanima", kazao je Stojanovć.

Smatra da je to  model koji nema alternativu, jer policija, bilo gdje u svijetu pa i kod nas, "bez ovih subjekata ne može da na adekvatan način odgovori zakonskim i ustavnim obavezama."

"Svaki pripadnik Uprave policije mora znati da od svakog od nas zavisi u kakvoj državi ćemo živjeti, u kakvom ambijentu će rasti crnogorska djeca, crnogorske porodice, svaki građanin Crne Gore. Časno, profesionalno i hrabro obavljanje svih zadataka – prioritet je svakog službenika policijske organizacije", kaže direktor UP.

Ističe da je slogan „Da je vječna Crna Gora“  imperativ za sve službenike Uprave policije.

"Nećemo žmuriti pred slabostima u našim redovima. Nećemo dozvoliti da nečasni pojedinci, kojih je bilo u našim redovima, ukaljaju ugled najvećeg broja časnih i hrabrih profesionalaca.

Neće biti zaštićenih u policiji. Niko ne može da se sakrije iza uniforme, značke ili zvanja.

Takođe očekujemo da policijski službenici u sistemu budu još više zaštićeni u radu i djelovanju, kako bi kriminalci koji ih napadaju i ugrožavaju im živote bili adekvatnije kažnjeni. Na ovom zadatku važna nam je saradnja sa tužilaštvom i sudstvom, koja je inače kvalitetna i sa konkretnim rezultatima.

U društvu ima i onih koji nam nisu naklonjeni, koji se ne raduju dobrim rezultatima, ali mi ćemo im odgovoriti samo profesionalnim odnosom prema poslovima i zadacima koji proizlaze iz zakona i Ustava", istakao je on.

Stojanović je kazao da na  svečanosti neće iznositi statističke podatke o ostvarenim rezultatima, ali da je kao direktor Uprave policije zadovoljan postignutim.

"Isto tako to zadovoljstvo ne umanjuje potrebu da kažem da oni mogu i treba da budu još bolji. U godini iza nas bilo je kvalitetnih i složenih tužilačko – policijskih akcija i bezbjednosnih događaja koji su izazvali pažnju javnosti, ali upornim radom riješeno je više najtežih krivičnih djela, čak i nekih počinjenih prethodnih godina. To, uostalom, pokazuju i zadnji rezultati", kaže Stojanović

Broj krivičnih djela se smanjuje, a stopa kriminala manja

S obzirom na veličinu teritorije Crne Gore, njenu populaciju koja direktno utiče na veličinu kriminalnog tržišta i geografsku poziciju, kao i na osnovu dosadašnjih praktičnih iskustava, "nedvosmisleno možemo reći da događaji koji su privukli pažnju javnosti imaju međunarodni karakter. Sve identifikovane organizovane kriminalne grupe koje djeluju na prostoru Crne Gore svoje ključne kriminalne aktivnosti vezuju za region, države Evropske unije, pa čak i svijet."

"U tom pogledu, razmjena informacija sa inostranim policijskim službama, međunarodnim policijskim organizacijama kao što su Interpol i Europol, te u budućnosti u okviru Šengena, ključni su za pravovremenu procjenu prijetnji i shodno tome preduzimanju preventivnih i represivnih radnji. Zajednički operativni timovi sa policijama drugih država i razmjena podataka su dali rezultate u rješavanju najsloženijih krivičnih djela, kako na našoj tako i na teritoriji drugih zemalja. Konstatujem dobru saradnju i povjerenje koje imamo sa svim policijama u zemljama regiona i šire. Takođe, pomenuo bih da crnogorska policija u svom operativnom djelovanju ostvaruje kvalitetnu saradnju sa najznačajnijim obavještajnim i bezbjednosnim strukturama u svijetu.Nema države bez jakih bezbjednosnih službi. To potvrđuje činjenica dobre i kvalitetne saradnje Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Vojske Crna Gore", ističe direktor Stojanović.

"Integracijama podižemo nivo borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačajući na taj način poziciju države Crne Gore u svijetu"

"Riječ integracije je za nas već ustaljeni termin sa kojim se družimo svakodnevno kroz ono što su nam obaveze iz poglavlja 23 i 24. Policija daje doprinos u ispunjavanju obaveza iz svoje nadležnosti koje su manje ili više kompleksne. Svakako to je proces koji permanentno traje, modifikuje se i napreduje. To isto možemo reći i za integracije koje su nam obezbijedile skorašnje članstvo u NATO, što predstavlja uspjeh države kroz doprinos njenih institucija. Trasirali smo put koji vodi napretku i koji nas obavezuje da nastavimo još odlučnije. Budimo toga svjesni, istrajmo na tom putu", poručio je Stojanović.

Da je Crna Gora prepoznata u svijetu govori kako kaže tek završena ljetnja turistička sezona, "koja nas hrabri jer je Crnu Goru posjetio veliki broj turista iz cijelog svijeta".

"To govori da su turisti provjerili i znali da dolaze u bezbjednu turističku destinaciju. Našom organizacijom i angažovanjem, uz pomoć i drugih subjekata u državi, smo učinili da to njihovo uvjerenje opravdamo. Doprinos na ovom zadatku su dali i policijski službenici iz susjednih država Srbije, Hrvatske,  Albanije, Makedonije i Italije i mi smo im na to zahvalni.

Da bi rezultati bili kvalitetni i dobri neophodna je kontinuirana edukacija policijskih službenika – kako kroz sticanje novih vještina i znanja tako i kroz svakodnevne i periodične obuke. Svjesni nedostataka u reformskom procesu, svakodnevno stičemo i proširujemo znanja i vještine uz podršku Policijske akademije, međunarodnih organizacija i diplomatsko – konzularnih predstavništava. Oblast obrazovanja i obuke policije traži permanetnost u razvoju i usavršavanju i potrebi da se stečeno znanje prenese i umnožava na sve policijske službenike. Tako u svojim redovima imamo stručnjake koji svoje znanje prenose ne samo kolegama u Crnoj Gori već i u inostranstvu. Stečena znanja i vještine im omogućavaju da mogu da stanu rame uz rame sa policajcima država Evropske unije i šire. Naši policijski službenici svoja iskustva prenose u policijskim misijama na Kipru, od skora i u Avganistanu.

Želio bih da pomenem da smo od naših partnerskih policijskih službi dobili posebnu zahvalnost i priznanje zbog podrške naših službenika u nijhovim tajnim i prikrivenim istragama u borbi protiv organizovanog kriminala", neveo je u govoru Stojanović.

Ulaganje u policiju je ulaganje u budućnost Crne Gore

Stojanović je istakao da su budućnost policije Crne Gore mlade snage koje se školuju na Policijskoj akademiji u Danilovgradu.

"Da građani imaju povjerenja u policiju potvrđuje i činjenica velikog odziva na konkurse koji se objavljuju za prijem i upis na ovu obrazovnu ustanovu.

Konstatujem i dobru saradnju sa subjektima koji kontrolišu rad policije, skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu, Savjet za građansku kontrolu rada policije i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije MUP-a. Njihove smjernice i preporuke nam pomažu da korigujemo radne aktivnosti i postupanja policije."

Riješiti socijalno-ekonomska pitanja policijski službenika

Stojanović je poručio da će se Vlada, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, imajući u vidu sve navedeno, zalagati da se poboljša status zaposlenih u policiji i to predstavlja jedan od prioriteta u rješavanju socijalno – ekonomskih pitanja policijskih službenika.

"Na putu strateškog razvoja policije i njenih postignutih rezultata posebnu zahvanost izražavam predsjedniku Vlade i Vladi Crne Gore na bezrezervnoj podršci.

Posebnu zahvalnost uputio bih ministru unutrašnjih poslova I njegovim saradnicima na velikom razumijevanju i podršci i aktivnom učešću u obezbjeđivanju uslova za izvršavanje policijskih poslova i zadataka, kao i na rješavanju niza aktuelnih pitanja važnih za funkcionisanje policijske organizacije.

Bez obzira na sve poteškoće koje policijski rad donosi, od vas, policijskih službenika, očekujem da se i dalje predano  borite za dobrobit naših građana, te da se profesionalno, tolerantno i pravično odnosite u svim uslovima i situacijama", naveo je Stojanović.

Istakao je ponovo da glavni zadatak i dalje ostaje očuvanje mira i stabilnosti, zaštita građana i njihovih dobara i imovine, kao i rješavanje krivičnih djela, posebno najtežih počinjenih na organizovan način sa elementima inostranosti.

"To je borba za koju smo i dalje spremni da odlučno i istrajno, samostalno i sa našim partnerima iz regiona i inostranstva, vodimo u vremenu koje dolazi. U tom zadatku ćemo istrajati i pobijediti za našu Crnu Goru.

Na kraju želim da svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije čestitam Dan unutrašnjih poslova i poželim puno uspjeha u daljem radu, ličnu sreću i svako dobro", zaključio je direktor  UP Stojanović.