Italija protjeruje ambasadora Sjeverne Koreje
Ilustracija

Diplomatska izolacija

Italija protjeruje ambasadora Sjeverne Koreje

Italija je odlučila da naredi novoimenovanom sjevernokorejskom ambasadoru u Rimu da napusti tu zemlju, u očiglednom nastojanju da se pridruži globalnim naporima kažnjavanja Pjongjanga zbog kontinuiranih raketnih i nuklearnih provokacija, javlja agencija Yonhap pozivajući se na italijanske medije.

Ta odluka je objavljena u intervjuu italijanskog ministra vanjskih poslova Anđelina Alfana za lokalni dnevni list, navodi južnokorejska agencija.

Sjeverna Koreja je u julu imenovala Mun Jong-nama za ambasadora u Rimu, a to mjesto je bilo upražnjeno gotovo 20 mjeseci, prenosi Tanjug.

Ministar Alfano rekao je da je donijeta odluka o obustavi procedure predavanja akreditiva sjevernokorejskog ambasadora, dodavši da će on napustiti Italiju.

To, međutim, ne znači da će Italija prekinuti diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, napomenuo je šef italijanske diplomatije.

Potez italijanskih vlasti ističe rastuću diplomatsku izolaciju s kojom se Pjongjang suočava, pod sve većim pritiskom da odustane od svojih nuklearnih ambicija, ocjenjuje Yonhap.

Italija je druga evropska zemlja, poslije Španije, koja je naložila sjevernokorejskom ambasadoru da napusti tu zemlju, dok su im se i Meksiko, Peru i Kuvajt pridružili u takvoj odluci, zaključuje južnokorejska agencija.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.