Nezavisna i savremena javna uprava u EU i zemljama proširenja
Međuparlamentarna konferencija

Međuparlamentarna konferencija

Nezavisna i savremena javna uprava u EU i zemljama proširenja

Međuparlamentarna konferencija na temu „Nezavisna i savremena javna uprava u EU i zemljama proširenja“ održana je u okviru Programa Evropskog parlamenta za podršku zemljama proširenja za 2017. godinu. Konferenciju je organizovao Evropski parlament u saradnji sa Skupštinom Crne Gore i Regionalnom školom za javnu upravu (ReSPA), koja je bila domaćin događaja.

U konferenciji je učestvovalo više od 30 članova i članica parlamenata pretpristupnih zemalja Zapadnog Balkana i Turske, odnosno parlamentarnih odbora koji se bave strukturnim reformama i javnom upravom; kao i članova i članica Evropskog parlamenta, uključujući zamjenika predsjednika Evropskog parlamenta Ričarda Čarneckog i Dejvida Martina, predsjedavajućeg Delegaciji Komiteta Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Crna Gora; predstavnike Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Evropske komisije, i predstavnike međunarodnih organizacija (OECD/SIGMA, Regionalna incijativa za antikorupciju) i nevladinih organizacija (Transparency International).

Na otvaranju konferencije, zamjenik predsjednika Evropskog parlamenta Ričard Čarnecki je istakao da davanje obećanja biračima da će njihova zemlja određene godine ući u Evropsku uniju, pominjanje određenog datuma, može učiniti da druga strana odgodi pregovore o najtežim poglavljima do kraja pregovaračkog procesa.

"Donošenje odluka uz odbrojavanje dana i sati do potpisivanja sporazuma o pridruživanju ili pretpristupnog sporazuma, kao i moguće kašnjenje, tretiraće se kao neuspjeh političara koji takva obećanja daju. Takođe, to je nepovoljno za državu koja traži potpisivanje takvog aranžmana. Savjetujem da se usredsrijedite na pregovore, na najvažnija pitanja za određenu zemlju, uz uspostavljanje liste prioriteta. Bez ove hijerarhije važnosti pregovori su mnogo teži, jer izraz ’sve je važno’ u političkoj praksi, nažalost, znači ’ništa nije važno", kazao je Čarnecki.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović kazao je da kapacitet državne uprave da preuzme obaveze iz članstva u Evropskoj uniji ključni u ocjeni spremnosti zemlje kandidata, a uspostavljanje takve javne uprave jedan je od glavnih izazova procesa evropskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru.

On je takođe kazao da su efikasnija organizacija državne uprave, depolitizacija javnih usluga, povećanje stepena pouzdanosti, predvidljivosti, odgovornosti i transparentnosti ključni  segmenti kojima treba posvetiti više pažnje kako bi Crna Gora postala dio tzv. ’evropskog upravnog prostora’.

„Skupština Crne Gore kontinuirano nastoji da unaprijedi različite elemente otvorenosti i transparentnosti, i po tome je prepoznata kao jedna od najotvorenijih institucija u državi, ako ne i najotvorenija. Dodatno, prema nedavno objavljenom godišnjem istraživanju Indeksa otvorenosti regionalnih insitucija, Skupština Crne Gore je prepoznata kao najotvoreniji parlament u regionu. To nas čini ponosnim, ali i motiviše da i dalje unapređujemo komunikaciju sa svim segmentima društva“, zaključio je Brajović.

Suzana Pribilović, ministarka javne uprave u Vladi Crne Gore i članica Upravnog odbora ReSPA, istakla je da kompleksnost reforme javne uprave ne poznaje granice, i sa njom se nijedna država ne može sama izboriti, i „zato su ovakvi skupovi i partnerstva nezamjenljiva platforma za nalaženje zajedničkih rješenja“.

„Proteklih godina Crna Gora je ostvarila značajan uspjeh u reformi javne uprave, praćen konstantnim jačanjem demokratije i usklađivanjem pravnog sistema sa evropskom legislativom i najboljom praksom. U narednom periodu, zacrtali smo kao prioritet Vlade Crne Gore uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave. Uprave koja će, u skladu sa savremenim trendovima, postaviti građanina na prvo mjesto i uspostaviti visok nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija u eri savremenih informacionih tehnologija“, dodala je ministarka Pribilović.

Aivo Orav, šef Delegacije i ambasador Evropske unije u Crnoj Gori smatra da se pokazalo se da je reforma javne uprave izazov za EU i za zemlje proširenja.

"Ostvarenje ciljeva kao što su racionalizacija javne uprave, depolitizovanje rada državnih službenika i bolje upravljanje na lokalnom nivou zahtijevaju ne samo snažnu političku podršku već i snažno uvjerenje da građani zaslužuju dobru upravu i bolji kvalitet života“, istakao je Orav.

Dodaje da zbog toga Evropska komisija podržava sprovođenje reformi javne uprave na Zapadnom Balkanu, u Crnoj Gori posebno s programom vrijednim 15 miliona eura koji će započeti u januaru sljedeće godine.

"Još 6 miliona eura određeno je za reformu upravljanja javnim finansijama, kao znak velike važnosti koju pridajemo pitanjima odgovornosti, kredibilnosti i transparentnosti.Često zaboravljamo da kompetentnost i djelotvornost javne uprave imaju snažnu horizontalnu dimenziju: oni se odražavaju na kvalitet zakonodavstva u svim sektorima, na odgovornosti svih javnih institucija i na sposobnost svih državnih službenika za ostvarivanje rezultata. U tom okviru, parlamenti mogu znatno da doprinesu boljoj regulaciji, smanjenju fragmentacije javne uprave i povećanju pravne sigurnosti građana i biznisa,“ naglasio je ambasador Orav.

Od svog osnivanja 2010. godine, ReSPA je organizovala veliki broj aktivnosti u svrhe izgradnje kapaciteta i proizvela veliki broj publikacija, istraživanja i komparativnih studija o pojedinim segmentima reforme javne uprave. Hiljade javnih službenika iz regiona je učestvovalo u njenim regionalnim konferencijama, treninzima i radionicama.

„Posebno nam je drago što je konferencija posvećena temi ’Nezavisna i savremena javna uprava u EU i zemljama proširenja’ održana kod nas“, naglasila je Ratka Sekulović, direktorka ReSPA.

„Naš glavni cilj je da jačamo regionalnu saradnju i podržimo vlade regiona Zapadnog Balkana u razvoju bolje javne uprave, javnih službi i ukupnog sistema upravljanja za svoje građane i privredu. Krajnji cilj je podrška članicama ReSPA u pripremama za članstvo u Evropskoj uniji“.

„Reforme i poboljšanja u ovom području su zadatak pun izazova. Mnogi napori se moraju preduzeti i na tehničkom i na političkom nivou, ali jaka politička predanost poboljšanju uprave ostaje ključni preduslov za svaku promjenu“, zaključila je direktorka ReSPA Sekulović.

Glavne teme na konferenciji bile su: Evropski principi javne uprave: reforma javne uprave kao jedan od osnova politike proširenja; Depolitizacija i profesionalizacija javne uprave putem procedura zasnovanih na zaslugama i učinku; Odgovornost i revizija u javnoj upravi; Strategije za suzbijanje korupcije u državnoj službi na neselektivan način; Tvining: pružanje podrške zaposlenim u parlamentima i javnim upravama zemalja proširenja; i Javna uprava po mjeri građana: Razvoj e-usluga u javnoj upravi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.