Vojvodić: Inicijativa za moju smjenu politički pamflet
Radmila Vojvodić

Afirmisala misiju Univerziteta

Vojvodić: Inicijativa za moju smjenu politički pamflet

Rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić kazala je da je Inicijativa za njenu smjenu politički pamflet i poručila da je svojim djelovanjem afirmisala misiju Univerziteta i štitila integritet i autonomiju akademske zajednice.

Ona je to navela u izjašnjenju Upravnom odboru (UO) povodom Inicijative pet članova UO UCG – predstavnika Vlade Crne Gore za njeno razrješenje.

„Sa punom pravnom i moralnom odgovornošću tvrdim da sam kao rektor radila sistematično i posvećeno, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i, poštujući statutarne obaveze, istrajno zastupala odluke Senata UCG kao najvišeg akademskog tijela“, kazala je Vojvodić.

Ona ističe da je sprovela kao rektor i odluku UO UCG od 18. avgusta 2017. za upis studenata na akreditovani program Visoka medicinska škola (VMŠ)–Berane na Medicinskom fakultetu, „kako stoji u odluci – i to, kako je evidentno iz realizacije nastave, sanirajući sve kontroverze odluke skrojene pod političkim pritiskom!“.

Vojvodić je kazala da reformisani model studiranja kojem pripada i novi studijski program VMŠ znače novi evropski standard kvaliteta nastave na UCG, što podrazumijeva redovnost predavanja i pohađanja nastave, sa najboljim kadrom naše ustanove, u adekvatnim uslovima na Kliničkom centru.

„Ovaj koncept, koji je u trogodišnjem periodu reformi sproveden u djelo, daleko je od koncepta instant nastave za lako sticanje diplome, kao i nedostatne i provizorne bolničke kliničke prakse, kakav je dugogodišnjom nuždom prije reforme i akreditacije realizovan u Beranama“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, možda je upravo u nerazumijevanju što je suština reforme na Univerzitetu Crne Gore „balvan spoticanja“ koji je proizveo današnju krizu upravljanja na Univerzitetu.

„Cijela ova nemila dogodovština započeta je prijetnjom iz Berana da će biti blokirana saobraćajnica ka Podgorici i peticijom političkih partija da studijski program VMŠ ostane u Beranama“, navodi Vojvodić.

Ona ocjenjuje da da u Inicijativi za njenu smjenu nema ni „natruha prava“, i da je koncepcijski i logički nepovezana i neutemeljena.

„Radi se o političkom pamfletu, ispisanom perom makijavelističkog manira, gotovo karikaturalnog sadržaja za civilizaciju u kojoj živimo i kao institucija djelujemo“, smatra Vojvodić.

Mina/RTCG

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.