Papa Franja primio u privatnu audijenciju kosovskog predsjednika Tačija
Foto: AA

Govorio o dijalogu Beograda i Prištine

Papa Franja primio u privatnu audijenciju kosovskog predsjednika Tačija

Predsjednik Kosova Hašim Tači primljen je u privatnu audijenciju kod poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje u Vatikanu.

Tači je tom prilikom istakao da Kosovo nastavlja da održava vjeru i vrijednosti koje ima kao društvo, a to su ljubav i solidarnost u porodici i u društvu, poštovanje dostojanstva svakog lica, te tolerancija i saradnja.

„Vatikan je vodič i motivator da ostanemo nepokolebljivi u zaštiti i promovisanju ovih vrijednosti. Zato smo mi i ponosni na Majku Terezu, jer niko nije bolje od nje štitio i širio ove vrijednosti svuda po svijetu“, dodao je on, saopšteno je iz Predsjednišstva Kosova. 

Tači je izrazio zahvalnost što je Kosovo izgradilo prijateljske odnose sa Svetom stolicom, ali je naglasio da Kosovo želi da se ti odnosi podignu na isti nivo koji uživaju i ostali narodi u svijetu. 

Kosovski predsjednik je obavijestio papu o konsolidovanju kosovske države, o suživotu među različitim zajednicama i vjerama.

„Kosovo je primjer dijaloga između zajednica i vjerskog suživota“, dodao je on. 

Predsjednik se zahvalio papi Franji na podršci koju je Vatikan pružao Kosovu u njegovanju mira i demokratije.

„Srećni smo što je na početku mjeseca osvećena katedrala Majke Tereze u Prištini. Hvala vam što se poslali njegovu eminenciju kardinala Ernesta Simona“, dodao je on. 

On je obavijestio Papu o organizovanju godišnje konferencije “Inter-Faith Kosova” na kojoj se vjerski poglavari, akademici, političari, naučnici, a među njima i mnogobrojni bivši lideri država i laureati Nobelove nagrade za mir, sastaju i razgovaraju o produbljenju dijaloga među vjerama u čitavom svijetu. 

Tači je obavijestio Svetog Oca i o osnivanju Komisije za istinu i pomirenje.

„Cilj je da zaključimo poglavlje sukoba i da otvorimo poglavlje saradnje“, naveo je on. 

On je dalje rekao da Kosovo vodi dijalog sa Srbijom radi izgradnje dobrih susjedskih odnosa, normalizacije odnosa i međusobnog priznavanja. 

Tači je papi prenio poziv svih građana da posjeti Kosovo. 

Anadolija
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.