Gošović Purišiću: Krajnje je vrijeme, gospodine ministre...
Neven Gošović

Otvoreno pismo

Gošović Purišiću: Krajnje je vrijeme, gospodine ministre...

Član Predsjedništva Demokratske Crne Gore, Neven Gošović, uputio je danas ministru rada i socijalnog staranja, Kemalu Purišiću, otvoreno pismo u vezi sa majkama, korisnicama naknade za troje ili više djece.

Pismo objavljujemo u cjelini.

“Zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda U-I br. 6/16 od 19.04.2017. godine, koji je stupio na snagu 30.06.2017. godine, propisano je da pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, pod uslovima propisanim čl. 2 tog zakona, imaju samo majke kojima je radi korišćenja tog prava njihovom voljom prestao radni odnos na neodređeno vrijeme, i to nakon 06.08.2015. godine.

U postupku ostvarivanja i to malo prava, predviđenih novodonesenim zakonom, majke se suočavaju sa brojnim problemima i nejasnoćama, a odgovora od strane nadležnih državnih organa nema.

Tako, Zavod za zapošljavanje Crne Gore već dva mjeseca iščekuje instrukcije Ministarstva rada i socijalnog staranja da li majkama, koje su se nalazile na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, ali su pravo na naknadu ostvarile po osnovu godina ostvarenog radnog staža, primjenom odredaba člana 54a Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, sada pripada pravo na nakndu po osnovu nezaposlenosti.

Riječ je o majkama kojima je, ostvarivanjem prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, prestalo pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti koju su do tada koristile na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore.

Novodonesenim zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda, sa danom 30.06.2017. godine, obustavljena im je isplata naknade, upućene su da se ponovo prijave na Zavod za zapošljavanje, gdje im se još uvijek ne omogućava da nastave sa korišćenjem prava na naknadu po osnovu nezaposlenosti.

Gospodine ministre,

Do kada će ćutanje Ministarstva po ovom pitanju da traje? Pravni stav Ustavnog suda obavezivao je Vladu Crne Gore da predloži zakonsko rješenje, čijom primjenom majke neće biti dovedene u nepovoljniju pravnu situaciju od one u kojoj su bile kad su zbog prihvatanja doživotne naknade prekinule radni odnos, prekinule korišćenje prava na penziju, odjavile se sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Pravni stav Ustavnog suda ni prema ovoj kategoriji majki još uvijek nije ispoštovan, tako da one, čekajući odgovor Zavoda za zapošljavanje, već tri mjeseca ne ostvaruju naknadu ni po kom osnovu.

Takođe, članom 11 novodonesenog zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda propisano je da će se korisnicama prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, koje su to pravo stekle po osnovu ostvarenih najmanje 25, odnosno najmanje 15 godina radnog staža (član 54a Zakona), za vrijeme za koje su koristile to pravo, uplatiti doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, te da će obračun i uplatu doprinosa izvršiti mjesno nadležni centar za socijalni rad.

Međutim, navedenoj kategoriji korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece država još uvijek nije uplatila doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Na taj, krajnje nedopustiv i neodgovoran način, država ne omogućava majkama, koje uplatom doprinosa stiču pravo na starosnu penziju, da to pravo i ostvare. Riječ je, takođe, o majkama koje, počev od 30.06.2017. godine, čekajući da država izvrši zakonom utvrđenou obavezu uplate doprinosa, ne ostvaruju prihode ni po kom osnovu.

Krajnje je vrijeme, gospodine ministre, da saopštite kada će centri za socijalni rad izvršiti uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, kako bi majke koje time stiču pravo na starosnu penziju to pravo mogle i ostvariti.

Gospodine ministre,

Odgovornost za savjesno obavljanje funkcije na kojoj se nalazite obavezuje Vas da, bez daljeg odlaganja, izađete u susret legitimnom očekivanju majki, korisnica naknada, da im se, konačno, omogući ostvarivanje njihovih gore naznačenih prava, te da o tome budu odmah informisane”, navodi se u pismu člana Demokratske Crne Gore Nevena Gošovića.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.