Evropa kreće u borbu sa  praksom podvaljivanja potrošačima
Ilustracija

Rat razlici u kvalitetu istih proizvoda širom Evrope

Evropa kreće u borbu sa praksom podvaljivanja potrošačima

"Neću prihvatiti da se u nekim dijelovima Evrope, ljudima prodaje hrana lošijeg kvaliteta nego u drugim zemljama, bez obzira na činjenicu da su ambalaža i robna marka identični. Mi sada moramo ojačati nacionalne države i njihova zakonodavstva kako bi se ta nezakonita praksa uništila gdje god se pojavi”, Žan Klod Junker, predsjednik Evropske Komisije.

Kada je, prvog Juna ove godine, predsjednik Evropske Komisije Žan Klod Junker priznao da veliki evropski koncerni proizvođača hrane za različite evropske regione proizvode iste proizvode različitog kvaliteta, pri čemu oni lošiji završe na tržištu Istoka Evrope, prihvaćena je kao istina da veliki prehrambeni koncerni varaju svoje potrošače i da tome treba stati na put.

Evropska Komisija danas je donijela niz smjernica za države članice kako bi njihova nacionalna zakonodavstva osposobila da prepoznaju da li određene kompanije krše zakone EU prilikom prodaje proizvoda različitog kvaliteta u različitim državama. U Evropskoj Komisiji smatraju da se problem može riješiti samo saradnjom na evropskom nivou jer je postalo očigledno da se države članice ne mogu same izboriti sa tim problemom, niti pronaći način za njegovo rješavanje.

„Mi smo odlučili stati na put ovoj praksi koja je zabranjena zakonima EU i moramo osigurati da se svi potrošači tretiraju jednako“, kazala je Vera Jurova, povjerenik za potrošače EU.

Smjernice koje je danas Evropska Komisija usvojila i uputila državama članicama objašnjavaju odgovarajuće zahtjeve iz zakona o hrani EU, zakona o zaštiti potrošača EU, na koje nacionalne vlasti moraju obratiti pažnju kada analiziraju potencijalni problem sa različitim kvalitetom. 

Evropska Uredba o informaciji o hrani zahtijeva da se potrošaču daju istinite i potpune informacije o pojedinom prehrambenom proizvodu, naprimjer, oznake hrane moraju imati popis svih sastojaka sadržanih u proizvodu. Zabranjuje se nepošteno reklamiranje a posebno marketing identičnih  proizvoda na način koji bi mogao obmanuti potrošača. Na temelju tih zakona, smjernice uspostavljaju pristup korak-po-korak, za nacionalne vlasti kako bi utvrdile da li su proizvođači u suprotnosti s tim zakonima. 

U slučaju da proizvođač nadilazi granice nacionalnih država potrošačke vlasti mogu riješiti problem preko mreže za saradnju Zaštite potrošača na evropskom nivou. Nacionalne vlasti su odgovorne da osiguraju da proizvođači posluju u skladu sa zakonima EU. Međutim, Evropska komisija se obavezala da im pomaže kroz svoje vođstvo i kroz različite radne standarde.

Komisija radi na metodologiji za poboljšanje uporednih testova prehrambenih proizvoda, tako da države članice mogu alarmirati jedna drugu ako naiđu na proizvod lošijeg kvaliteta i stvoriti naučnu bazu koja će im biti zajednička. 

Evropska Komisija je započela i pregovore sa velikim proizvođačima hrane i vlasnicima multinacionalnih brendova o izradi jedinstvenog pravilnika tržišnog ponašanja koji treba da bude gotov ove jeseni. Dodatno, za 13. oktobar zakazan je „potrošački samit“ u Bratislavi gdje će evropski ministri raspravljati o temi različitog kvaliteta istih prehrambenih proizvoda.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.