Pacoli: Demarkacija granice trenutno nije moguća, Darmanović: To je završena stvar
Foto: AA, Pacoli-Darmanović

Kosovski ministar u posjeti Crnoj Gori

Pacoli: Demarkacija granice trenutno nije moguća, Darmanović: To je završena stvar

Prvi zamjenik premijera Kosova i ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli poručio je danas da demarkacija granice sa Crnom Gorom u ovom trenutku nije moguća, zbog situacije kakva je danas u kosovskom parlamentu. On je ponovio da to neće biti prepreka za dobre odnose dvije države, dok je iz Crne Gore poručeno da je to pitanje za zvaničnu Pogoricu završena stvar.

Pacoli danas boravi u službenom posjetu Crnoj Gori, a najprije se sastao sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem. Nakon sastanka, dvojica ministara su na konferenciji za novinare ponovila svoje stavove o demarkaciji, kao i o odnosima u drugim oblastima, javlja Anadolija.

Kosovski ministar Pacoli ponovio je da je demarkacija sa Crnom Gorom u ovom trenutku nemoguća. 

2017092622594323126222245Web

Foto: AA, Bedžet Pacoli i Srđan Darmanović

„Što se tiče demarkacije, vi znate da smo mi svjesni da je potpisan sporazum, svjesni smo da je taj sporazum tu, ali bismo vas molili da uzmete u obzir da imamo trenutne poteškoće, sastav našeg parlamenta je dosta težak i najvjerovatnije ratifikacija tog dogovora danas je nemoguća. Za to mora doći pravi dan i pravo vrijeme kada ćemo se mi ponovo sastati“, kazao je Pacoli. 

Govoreći o odnosima Kosova sa Crnom Gorom, iskazao je zahvalnost za sve što je Crna Gora uradila i trenutno radi za ovu državu, koju je priznala 2008. godine. 

„Kosovo je zahvalno Crnoj Gori za podršku i mi smo spremni potpisati strateške sporazume sa Crnom Gorom. Mi smo spremni da organizujemo zajedničke vladine sastanke, jednom ili dva puta godišnje, u Podgorici ili Prištini. Imamo dosta tema o kojima hoćemo razgovarati. Želimo iskoristiti iskustva Crne Gore na putu evropskih integracija. Želimo da unapređujemo razvoj ekonomskih odnosa, hoćemo veći obim razmjene roba i novca. Spremni smo za izgradnju puteva, jer putevi povezuju ljude, oni su znak civilizacije“, naglasio je Pacoli. 

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ponovio je raniji stav Crne Gore o demarkaciji granice sa Kosovom, navodeći da nema ništa novo reći po tom pitanju. 

2017092622594323126222247Web

Foto: AA, Srđan Darmanović

„Odnosi naše dvije države su jako dobri i prijateljski, uz brojne mogućnosti za njihovo dalje jačanje i unapređenje. U tom smislu, jedna od tema na današnjem sastanku je bila i tema ratifikacije Sporazuma demarkaciji granice između Crne Gore i Kosova u kosovskom parlamentu, koji smo potpisali u Beču. U ovom smislu, mi nemamo da kažemo ništa novo. Ja sam u razgovorima izrazio uvjerenje da će kosovske institucije donijeti odluke o ratifikaciji sporazuma, s obzirom na to da su granice koje su postojale u bivšoj SFRJ potvrdile dvije komisije, od kojih je jedna bila sastavljena od međunarodnih eksperata. Kao što sam više puta saopštavao, demarkacija sa Kosovom je stvar koja je za Crnu Goru završena i mi imamo razumijevanje za unutrašnje političke procese na Kosovu, i kao i do sada, pokazaćemo strpljenje i u narednom periodu, uz očekivanje da će institucije Kosova pokazati normalni demokratski kapacitet i završiti ratifikaciju u razumnom periodu“, rekao je Darmanović.

Izrazio je očekivanje da će doći do zaključenja trilateralnog sporazuma između Crne Gore, Kosova i Albanije o tački susreta državnih granica tri zemlje. 

Darmanović je kazao da se govorilo i o ustavnom priznanju Crnogoraca na Kosovu.

Pacoli će se tokom posjete sastati i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem i zamjenikom premijera i ministrom pravde Zoranom Pažinom. 

Takođe je predviđen sastanak Pacolija sa liderima političkih partija Albanaca u Crnoj Gori. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.