Ko je Dikićev advokat? Sudio  optuženima za terorizam, a branio Cecu Ražnatović
Goran Petronijević

Ko je Dikićev advokat? Sudio optuženima za terorizam, a branio Cecu Ražnatović

Advokat Goran Petronijević iz Beograda koji brani Bratislava Dikića, optuženog za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, u vrijeme dok je bio sudija, sudio je optuženima za terorizam.

Slučajno ili ne, prelazak Petronijevića u advokate poklopio se sa promjenom režima u Srbiji nakon 2000. godine i njegovi klijenti su uglavnom dobro poznati u javnosti: od haških optuženika, pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, bivšeg komandanta Žandarmerije, piše Pobjeda.

U maju 2000. godine Petronijević je bio predsjedavajući suda (Pećki okružni sud koji je zasjedao u Nišu) kada se sudilo đakovičkoj grupi optuženoj za terorizam. Tada je 141 Albanac osuđen zbog više terorističkih napada na policajce i vojsku u dijelu zapadne Đakovice na Kosovu, ali je godinu dana kasnije ta presuda ukinuta i Albanci su pušteni na slobodu. Septembra iste godine u Srbiji se vodio proces protiv 14 čelnika zapadnih država koji su osuđeni na po 20 godina zatvora zbog bombardovanja SRJ.

Među osuđenim su bili predsjednici Bil Klinton (SAD), Žak Širak (Francuske), kancelar Njemačke Gerhard Šreder, a među članovima sudskog vijeća bio je i Petronijević. Godinu dana kasnije, 19. juna 2001. ova presuda je ukinuta odnosno vraćena je Okružnom sudu, kasnije je dodjeljena Vojnom sudu koji je ubrzo prestao da postoji.

U advokatskoj karijeri Petronijević je bio član pravnog tima haškog optuženika Radovana Karadžića, koji je osuđen na 40 godina zatvora.

Pred istim sudom Petronijević je branio i Veselina Šljivančanina, koji je zbog zločina JNA počinjenih na farmi Ovčara kod Vukovara prvo osuđen na 17 godina zatvora, a kasnije mu je kazna smanjena na deset godina.

Novembra 2010. godine zastupao je i pjevačicu Svetlanu Cecu Ražnatović.

Komentarišući odnos Srbije, Rusije i Zapada, Petronijević kaže da ga doživljava kao odnos malog djeteta koje stoji između dvojice odraslih ljudi, od kojih mu jedan stalno vuče uši a drugi ga mazi i daje čokoladu.

Srbija se ponaša kao to zastrašeno dijete, voli onoga koji mu nudi čokoladu, ali radi ono što mu naređuje onaj koji ga bije rekao je Petronijević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.