Bečić Oravu: Usvajanje Zakona o planiranju prostora je atak na Evropsku povelju
Aleksa Bečić

Bečić Oravu: Usvajanje Zakona o planiranju prostora je atak na Evropsku povelju

Obraćam Vam se ovim putem sa ciljem da Vas upoznam sa dramatičnim posljedicama eventualnog usvajanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Predlog ovog zakona je do sada neviđena centralizacija i svojevrsni atak na Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, Ustav Crne Gore, kao i krovne zakone kojima se uređuju nadležnosti lokalnih samouprava i proces decentralizacije, navodi se u otvorenom pismu koje je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić uputio šefu Delegacije EU u CG, Aivu Oravu.

''Ukoliko se usvoji pomenuti Predlog zakona, suštinski će lokalne samouprave biti svedene na nivo mjesnih zajednica, jer će doći do centralizacije nadležnosti, odnosno velika moć će biti skoncentrisana u rukama Vlade i resornog Ministra. Ovim Predlogom zakona ukida se autonomnost jedinica lokalne samouprave - opština. Nakon eventualnog usvajanja predloženog zakona, sa pravom se postavlja pitanje: zašto uopšte postoje lokalni izbori? Zašto građani biraju lokalne vlasti? Zašto su građani dali mandat i povjerenje određenim subjektima da upravljaju procesima na lokalnom nivou, ako im se sada oduzima najveći dio tih nadležnosti?'', saopštio je Bečić.

Ističe da nema dileme da je pomenuti Predlog u suprotnosti sa Evropskom poveljom i zakonima.

''Ustavom Crne Gore jemči se pravo na lokalnu samoupravu. Ustavom se, takođe, utvrđuje da pravo na lokalnu samoupravu obuhvata pravo građana i organa lokalne samouprave da uređuju i upravljaju određenim javnim i drugim poslovima, na osnovu sopstvene odgovornosti i u intereseu lokalnog stanovništva. Polaznu osnovu za uređivanje ovih odnosa, prihvatanje evropskih standarda i evropskih vrijednosti kada je u pitanju oblast lokalne samouprave svakako predstavlja Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, koju je Savjet Evrope donio u Strazburu 1985. godine'', kazao je predsjednik Demokratske.

Podsjeća da je Skupština Crna Gore 2008. godine donijela Zakon o potvrđivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, a potom i Zakon o potvrđivanju dodatnog protokola uz Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi o pravu učešća u poslovima lokalnih vlasti, čime su ta dva međunarodna dokumenta postala sastavni dio unutašnjeg pravnog poretka Crne Gore.

''Međutim, u praksi, suprotno Ustavu Crne Gore i navedenim načelima Evropske povelje, Vlada Crne Gore već godinama dezavuiše sistem lokalne samouprave, i posebnim zakonima vrši centralizaciju poslova iz nadležnosti lokalne samouprave. Najdrastičniji primjer za to jeste, svakako, Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim je izvršena potpuna centralizacija poslova planiranja prostora i izgradnje objekata, koje je do sada obavljala opština'', ocijenio je Bečić.

On naglašava da u postupku utvrđivanja Predloga naznačenog zakona, Vlada je na najgrublji način prekršila odredbe člana 13 Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano: „U pripremi zakona i drugih akata kojima se utvrđuje položaj, prava i obaveze lokalne samouprave, naročito u oblastima utvrđenim ovim zakonom, obezbjeđuje se izjašnjavanje opština“.

''U pripremi Predloga zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Vlada i nadležno ministarstvo nijesu obezbijedili izjašnjavanje niti ijedne opštine u Crnoj Gori. Zbog istog, ukoliko bi aktuelna većina u Skupštini Crne Gore donijela predloženi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, a da prethodno u pripremi zakona nije obezbijeđeno izjašnjavanje opština, dovela bi se u pitanje ustavnost i zakonitost tako donesenog zakona'', kazao je Bečić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.