U Moskvi otkriven spomenik Kalašnjikovu
Izvor:Twiter

U Moskvi otkriven spomenik Kalašnjikovu

U Moskvi je otkriven spomenik Mihailu Kalašnjikovu, dizajneru puške koja nosi njegovo ime.

Kalašnjikov je umro 2013. godine u 94. godini u gradu Iževsku, gdje je živio.

Dobitnik je mnogih priznanja kao tvorac puške AK-47, najpopularnijeg vatrenog oružja na svijetu. Procjenjuje se da širom svijeta ima preko 100 miliona pušaka AK-47.

DKFEcSpW0AANwTf

Izvor:Twiter

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski rekao je na svečanosti u utorak da je puška Kalašnjikov postala “ruski kulturni brend“.

mihailkalasnjikov

Mihail Kalšnjikov

Kalašnjikov je rođen u seljačkoj porodici u Sibiru.

O novom dizajnu pušaka počeo je razmišljati nakon što je ranjen u borbi sa nacističkim snagama 1941. godine, a standardizovanje je završio 1947.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.