Hormonska terapija u menopauzi povećava rizik oboljevanja od raka?
Ilustracija

Hormonska terapija u menopauzi povećava rizik oboljevanja od raka?

Žene koje uzimaju hormonsku terapiju u menopauzi kako bi ublažile simptome poput talasa vrućine i noćnog znojenja nisu izložene većem riziku od prijvremene smrti od onih koje tu terapiju ne uzimaju, pokazalo je novo američko istraživanje.

Mnoge žene oklijvaju da koriste hormone u menopauzi od 2002. kada je u SAD istraživanje koje su finansirale savezne vlasti pokazalo da postoji veza uzimanja hormona estrogena i progesterona s povećanim rizikom od raka dojke, srčanog i moždanog udara.

Novo istraživanje proučilo je podatke istog istraživanja obuhvatajući duže razdoblje i nije utvrdilo povećanje rizika od smrti od bilo kojeg uzroka a posebno od raka ili kardiovaskularnih bolesti, kod žena koje su uzimale hormone.

“Rezultati o smrtnosti mogu umiriti žene koje traže liječenje zbog neugodnih talasa vrućine, noćnog znojenja ili drugih simptoma menopauze”, kaže autorka istraživanja doktorka DžoAn Manson iz bolnice ''Brigham and Women’s'' i sa harvardskog medicinskog fakulteta u Bostonu.

Žene u menopauzu ulaze prestankom menstrualnog ciklusa, uglavnom između 45 i 55 godine. S prestankom rada jajnika i lučenja hormona estrogena i progesterona žene su suočene sa simptomima od neredovnih menstruacija do promjena raspoloženja i nesanice.

U okviru novog istraživanja naučnici su proučili podatke o 27.347 žena u dobi od 50 do 79 koje su se pridružile dvijema izvornim istraživanjima od 1993. do 1998. i praćene su do 2014.

U jednom istraživanju upoređivano je uzimanje estrogena s uzimanjem placeba a u drugom uzimanje estrogena u kombinaciji s progesteronom.

Žene su bile prosječno stare 63 godine kada su se uključile u istraživanje i već su ušle u menopauzu. Praćene su 18 godina a hormone ili placebo uzimale su pet do sedam godina. Tokom istraživanja preminulo je 7.489 ispitanica.

Smrtnost u grupama koje su uzimale hormone i onima koje nisu bila je slična - oko 27 posto, navodi se u rezultatima objavljenima u časopisu JAMA.

Čini se da su mlađe žene koje su uzimale hormonsku terapiju imale veće izglede za duže preživljavanje. Smrtnost kod žena u dobi od 50 do 59 godina, koje su pet do sedam godina uzimale terapiju, bila je oko 30 posto niža nego kod žena koje nisu uzimale terapiju. Kod žena koje su hormonsku terapiju počele da uzimaju u 60-im ili 70-im godinama života nije bilo razlike.

Negativna strana istraživanja je da se nisu upoređivale propisane doze hormona.

Uzimanje kombinovane terapije estrogena i progesterona povezano je s povećanim rizikom za rak dojke, ali uz napredne dijagnostičke metode malo je vjerojatno da ti tumori budu smrtonosni, kažu stručnjaci.

 

Hina/N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.