Uhapšeni za trgovinu ljudima: Prevozili emigrante za 300 eura od Ulcinja do BiH
Ilustracija

Akcija "Dardaneli"

Uhapšeni za trgovinu ljudima: Prevozili emigrante za 300 eura od Ulcinja do BiH

Državljani Crne Gore Igor Kastratović i Milisav Ostojić uhapšeni su juče u cik zore u Ulcinju zajedno sa četiri strana državljana zbog sumnje da su dio organizovane međunarodne kriminalne grupe koja je prebacivala emigrante iz Turske i Sirije u Bosnu i Hrvatsku, a zatim u zemlje EU.

Jučerašnje hapšenje je dio akcije kodnog naziva „Dardaneli“ koja je u isto vrijeme sprovedena u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a koja je rezultirala hapšenjem dvadesetak članova kriminalne grupe koja se tereti za međunarodnu trgovinu ljudima.

Za taj posao, prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih novina, krijumčari su uzimali od 2.500 do 5.000 po oso­bi, a pre­ba­ci­va­ne su i ci­je­le po­ro­di­ce.

Nji­hov put od Tur­ske do od­re­di­šta tra­jao je de­se­tak da­na i to pre­ko ze­ma­lja ko­je su ima­le bez­vi­zni re­žim s Tur­skom, a to su Al­ba­ni­ja, Cr­na Go­ra i BiH. Da­lje su ile­gal­no od­la­zi­li u Hr­vat­sku i ze­mlje EU koje su im bile i glavno odredište. Za posao prebacivanja preko teritorije Crne Gore, odnosno od Ulcinja do granice BiH, naši državljani su navodno uzimali 300 eura po osobi.

Pored Kastratovića i Ostojića, slobode su lišeni i bugarski državljani Melvut Ozirek, koji je označen kao vođa kriminalne grupe, Adzis Ibrahim, Femzi Nevin Ozirek, kao i jedan turski državljanin Alibaki Kilic. Njih je saslušao specijalni državni tužilac Veljko Rutović koji im je odredio zadržavanje od 72 sata.

Crnogorska policija i Specijalno tužilaštvo se juče povodom ovog hapšenja nijesu oglašavali, za razliku od kolega iz BiH koje su objavile da je koordiniranoj međunarodnoj akciji Granične policije BiH, MUP-a Unsko-sanskog kantona i policijskih agencija Hrvatske kodnog naziva „Dardaneli“ uhapšeno više osoba, osumnjičenih za krijumčarenje emigranata iz Turske i Sirije.

Kako su naveli, ilegalnim migrantima naplaćivali su velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima za dva-tri meseca prokrijumčareno je oko 300 osoba.

U Tužilaštvu BiH su rekli da se radi o međunarodnoj akciji koju sprovode zajedno sa USKOK iz Hrvatske, te pravosuđem i policijom Crne Gore.

“Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i saradnju zemalja regiona, a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM”, saopšteno je iz tužilaštva BiH.

Kako prenose bosanski mediji, prilikom pretresa u Cazinu, u kući jednog osumnjičenog, pronađeno je devet turskih državljana koji su tokom dana trebalo da budu ilegalno prebačeni u Hrvatsku. Na čelu ove međunarodne kriminalne skupine krijumčara ljudima je Zeid Šabić, čiji objekti u Velikoj Kladuši od jutros, po nalogu Tužilaštva i Suda BiH, pretresaju pripadnici Granične policije BiH i MUP-a USK.

Osim Šabićevih, policija pretresa i objekte u vlasništvu Uzeira Čovića u Kladuši i Cazinu, te porodičnu kuću Bečića u selu Čavnik kod Bihaća. Šabić i njegovi pomagači u posljednja tri mjeseca na teritoriju Hrvatske, preko ilegalnih graničnih prelaza, prebacili su najmanje 200 državljana Turske i Sirije, a istražni organi procjenjuju da su, zajedno sa saradnicima iz Hrvatske, za tri mjeseca zaradili najmanje 200.000 konvertibilnih maraka.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalne grupe emigrante iz Crne Gore prebacivali na teritoriju BiH odakle su transportovani do Krajine. Tu su ih, nadomak Bihaća, preuzimala četvorica braće Amir, Alen, Amel i Husein Bečić, te su ih, preko šuma u blizini Graničnog prelaza Izačić prebacivali na teritoriju Hrtvatske.

CdM/Dnevne novine

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.