Zbog vrijeđanja Erdogana na Fejsbuku kazna od 400 eura
Redžep Tajip Erdogan

Makedonski državljanin

Zbog vrijeđanja Erdogana na Fejsbuku kazna od 400 eura

Sud u Skoplju osudio je makedonskog državljanina na novčanu kaznu od 24.600 denara (400 eura) zbog uvrede predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana na društvenim mrežama, javila je turska agencija Anadolija.

Kako prenose makedonski mediji, E. A koji ima makedonsko i tursko državljanstvo proglašen je krivim jer je preko svog profila na društvenim mrežama davao izjave koje narušavaju ugled predsjednika Turske.

U sudskoj odluci je navedeno da je optuženi u novembru 2016. na svom profilu "objavio ironične izjave i uputio uvrede lideru jedne strane zemlje".

Sudski postupak protiv E. A. pokrenut je po krivičnoj prijavi turske ambasadorke u Skoplju Turin Elkar Kara krajem prošle godine. 

Ukoliko ne plati novčanu kaznu, E. A će morati da odleži zatvorsku kaznu.

Mediiji navode da je prema Krivičnom zakonu Makedonije predviđena novčana kazna za osobu "koja sa namjerom da ismijava javno izloži podsmijehu stranu državu, njenu zastavu, grb, himnu, šefa države ili diplomatskog predstavnika".

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.