Evo kako prepoznati prati li vas neko kroz vaš mobilni telefon
Ilustracija

Prepoznati čudne simptome

Evo kako prepoznati prati li vas neko kroz vaš mobilni telefon

Ponekad je dovoljno prepoznati čudne simptome, ponekad su stvari malo složenije. Evo nekoliko znakova koji pokazuju da je vaš telefon vjerovatno inficiran spyware-om.

Instaliranje aplikacija kojima vas je moguće pratiti moguće je izvršiti na nekoliko načina, no najočitiji je fizički pristup uređaju. Postavite PIN, zaključajte uređaj otiskom prsta i ne dopuštajte drugima da dolaze do njega.

Jeste li 'jailbreakovali' svoj uređaj?

Instalacija špijunskih appova na iPhone zahtjeva proces pod imenom 'jailbreaking' - zaobilaženje ugrađenih pravila koja regulišu instalaciju softvera iz izvora različitih od App Storea. Ako je neko to učinio dok niste gledali, bacite pogled na instalirane appove. Ako vidite ikone poput Cydia, Icy, Installer, Inlstallousa ili SBSettings, vaš telefon je jailbreakovan.

Ako na uređaju imate softver koji nekome šalje vaše podatke, lokaciju ili snimke razgovora, vaš telefonski račun biće najbolji trag počinitelja. Ako se počinitelj nalazi u inostranstvu, vaš telefonski račun biće puno veći od uobičajenog. Ukratko, ako niste bili u inostranstvu, a vaš telefon ima račun rominga, odmah pođite provjeriti više kod vašeg mobilnog operatera.

Iako se ovo ne može pripisati apsolutno svakoj aplikaciji za smartfon, špijunske aplikacije znaju tjerati uređaj da se 'ponaša čudno'.

Prazni li vam se baterija brže bez obzira koliko upaljenih aplikacija vi imali, a uređaj ostaje topao čak i kada ga ne koristite? Treba li mu dugo vremena da se ugasi? Svi ovi simptomi mogu ali i ne moraju značiti da vas prate. Ovo pogotovo vrijedi za starije uređaje koji su redovno krcani softverom i rade sporije, piše Tportal.hr.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.