Zaev: U našoj politici nema strategije na štetu Srbije
Zoran Zaev

Uoči sastanka sa Vučićem

Zaev: U našoj politici nema strategije na štetu Srbije

"Bez ikakvih neinformisanih ili preuranjenih zaključaka, poštujemo i podržavamo poziv zvaničnog Beograda da zaštitimo bilateralne odnose Srbije i Makedonije i uspstavimo standardni kodeks ponašanja. Nadam se da ću u razgovoru sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem riješiti sve eventualne nesporazume", kaže ekskluzivno za "Blic" Zoran Zaev, premijer Makedonije.

Zaev tvrdi, iako Vlada Srbije ima suprotne informacije, da makedonska vlada "nikada nije imala namjeru, niti je dala upustva za izvršenje bilo kakvih kontraobavještajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susjedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju".

Makedonski premijer uoči današnjeg sastanka ističe da je njegova vlada "snažno posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom".

''Uvjeren sam da je jedini konstruktivni pristup otvoren i direktan dijalog o svim pitanjima i pronalaženje uzajamno korisnih rješenja'', dodao je Zaev.

Na direktno pitanje da li je makedonska vlada sklapala dogovore sa albanskom manjinom nauštrb srpskih interesa, Zaev tvrdi da su u pitanju "lažne vijesti".

''Dozvolite mi da budem jasan, u našoj politici nema strategije i politike na štetu Srbije. Posvećeni smo održavanju i kontinuiranom radu na jačanju naših bilateralnih odnosa sa našim susjedom, Republikom Srbijom. Naš pristup spoljnoj politici zasniva se na politici otvorenih vrata direktnog dijaloga i dobre volje koja će riješiti probleme umjesto što će da ih stvara. Smatramo da je to najefikasniji način izgradnje dobrosusjedskih odnosa, saradnje i partnerstva'', kaže Zaev.

Što se kosovskog pitanja tiče, Zaev kaže da će makedonska vlada "nastojati da izgradi prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju i jačanju trgovinskih veza".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.