Srpska koalicija: “Nezamislivo“ je da javno deklarisan Srbin dobije posao u CG
Ilustracija

"Oduprite se aparthejdu"

Srpska koalicija: “Nezamislivo“ je da javno deklarisan Srbin dobije posao u CG

Pripadnici srpskog naroda moraju da se ujedine i kroz najširu nacionalnu organizaciju, Srpsku koaliciju, izbore za ostvarivanje onih prava koja su druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori ostvarile za sebe. U tom poslu, svi moramo biti svjesni nekoliko činjenica, saopšteno je iz Srpske koalicije.

Kako se navodi u saopštenju glavno vezivno ideološko tkivo vladajuće koalicije u Crnoj Gori jeste neskrivena mržnja prema svim segmentima srpskog nacionalnog identiteta i direktna opstrukcija ostvarivanja interesa srpskog naroda.

"Nažalost, značajniji dio opozicije ima identično “vezivno tkivo“ – suštinsko antisrpstvo! Mi u Srpskoj koaliciji na taj način razumijemo poredak stvari, a pošto je ovo makar formalno slobodna država – imamo obavezu da saopštimo svoj stav", saopštneno je.

Kako kažu iz Srpske koalcije Srbi u Crnoj Gori su sračunato diskriminisani i bez pretjerivanja se može govoriti o aparthejdu na tlu Evrope u 21. vijeku.

"Danas smo, kao nikada ranije, izloženi represiji državnog i paradržavnog aparata, pritiscima i podmićivanjima u procesu asimilacije. Šikanirani smo prijetnjama i montiranim sudskim procesima.

Poseban vid pritiska na Srbe jeste ekonomske prirode. Srbi su, nažalost, najsiromašniji narod u Crnoj Gori. “Nezamislivo“ je da javno deklarisan Srbin dobije posao, još manje može da opstane u privatnom poslu. “Nezamislivo“ je  da dobije neku društvenu funkciju, iako je za nju, možda, najkvalifikovaniji kandidat.

Gotovo da ne postoji, ili nijesmo “čuli“, da se direktor nekog javnog preduzeća, tužilac (od osnovnog do vrhovnog), sudija, rukovodilac u policiji, rukovodilac u poreskoj upravi ili carini, izjasnio kao Srbin. Nevjerovatno je da je među skoro dvjesta hiljada Srba u Crnoj Gori toliko “neobrazovanih“, “nestručnih “i “nesposobnih“ da ne mogu zauzeti nijednu od pomenutih funkcija", saopšteno je.

Očito je kako kažu iz Srspke koalicije da se radi o udžbeničkom aparthejdu prema srpskom narodu.

"Ko hoće da preživi, mora postati „Crnogorac“. I formalna zabrana srpskog jezika u obrazovanom procesu je srž, simbolički čin konačnog zatiranja srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Zato, Srbi, od Vas očekujemo da zbijemo redove i pomognemo jedni drugima. Moramo i možemo, uz pritisak javnosti i našu političku istrajnost, promijeniti politiku prema srpskom narodu i učiniti da konačno svi narodi u ovoj državi budu ravnopravni", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.