Vremena sve manje da Srbi i Srbija nešto dobiju
Ivica Dačić

Dačić o Kosovu

Vremena sve manje da Srbi i Srbija nešto dobiju

Prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić kaže da je njegov predlog za Kosovo ideja razgraničenja na ono što je srpsko i albansko, normalizacija odnosa, obezbjeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednica srpskih opština na jugu i finansijska nadoknada za uzurpiranu imovinu.

"Svima je potrebno trajno rešenje srpsko-albanskog sukoba, a do njega se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca, gdje će svako ponešto da dobije i izgubi. To je ideja kompromisa istorijskog i etničkog prava", rekao je Dačić za Novosti, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, sve je rješivo ako se prihvate temeljna politička načela rješavanja srpsko-albanskih odnosa u ovoj istorijskoj etapi.

"To je moj predlog koji je zasnovan na želji da Srbi nešto dobiju. Ako želimo da Srbi i Srbija nešto dobiju, vremena je sve manje. Za utopijske unaprijed izgubljene bitke ili za tezu da je Kosovo za Srbe izgubljeno, ima vremena koliko hoćete", kaže Dačić.

Prema njegovim riječima, taj predlog je jedino realan, jedino u interesu i Srba i Albanaca, i jedino brzo ostvariv.

"Ne znači da će biti i prihvaćen ali moja je obaveza da o tome govorim dok je to još moguće", rekao je Dačić.

Podsjeća da su vekovima antagonizovani srpsko-albanski odnosi, a da je posljedica toga progon srpskog naroda sa Kosova i Metohije, albansko otcjepljenje te matične teritorije srpske nacije i kulture od srpske države u cilju stvaranja "velike Albanije".

Dačić navodi i da srpska državna politika nije priznala današnju realnost kosovskog stanja i nastavila da se bori istorijskim, nacionalnim i državnim pravom, oslanjajući se na Rezoluciju SB UN 1244, kako se pokazalo "fikcijsko međunarodno pravo".

"Za mnoge vlasti posle 2000. godine to je bio samo izgovor da ništa ne čine, dok se iza leđa formira nezavisno Kosovo", kaže Dačić, dodajući da je i politika po kojoj je moguće ne razgovarati o statusu a nastaviti sa politikom dva kolosjeka doživjela potpuni poraz.

"O Kosovu danas postoje uglavnom dvije koncepcije. Cijelo Kosovo je srpsko, ili je sve izgubljeno, mora se priznati nezavisno Kosovo. Obje koncepcije imaju negativne posljedice za srpski narod. Ova prva se može ostvariti samo ratom, koji je u ovim istorijskim geopolitičkim uslovima unaprijed izgubljena bitka", ističe Dačić.

Druga koncpecija je pogubna jer polazi od toga da je sve riješeno. Ni u jednoj koncepciji Srbi ne dobijaju, samo gube, zaključio je Dačić.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.