Na listi 10 najboljih destinacija i Sjeverna Crna Gora
Most na Tari, Foto: Kodex

Na listi 10 najboljih destinacija i Sjeverna Crna Gora

Većina turista sa prostorora Ex Yu bar jednom su posjetili primorje Crne Gore i uživali u ljepotama kotorskog starog grada, sunčanog Herceg Novog ili romantične Budve.

Međutim, mnogo manji broj je otkrio divlju ljepotu sjevera naše zemlje, a sada je najpoznatiji svjetski sajt za putovanja, Lonely Planet, proglasio sjever Crne Gore za jednu od naboljih destinacija koju treba posetiti tokom ljeta 2017.

Sjever Crne Gore uvrstili su na četvrto mjesto liste deset najboljih destinacija Evrope (Best in Europe 2017.), ispred britanskog Lidsa, portuglaskog Alanteja, sjeverne Njemačke, kiparskog Pafosa, francuskog Avra...

Sjeverna Crna Gora zavrijedila je ovo priznanje iz nekoliko razloga: sjeverni region je prepun avanture bez masovnog turizma i idealan za istraživanje. Zaljubljenicima u avanture sigurno će se dopasti rafting kroz kanjon Tare, najdublji u Evropi, biciklističke ture kroz Nacionalni park Durmitor sa prelijepim pejzažima, kao i lokalna kvalitetna hrana - objašnjavaju stručnjaci Lonely Planeta.

Ovo nije prvi put da se Crna Gora našla na nekoj prestižnoj listi Lonely planeta - Kotor je 2015. bio na prvom mjestu gradova koje treba posjetiti, a plaža Jaz se našla na spisku najbolji.

Šta da posjetite na sjeveru Crne Gore? Ovo su preporuke:

Festival „Tri kanjona“

trikkk

Na obroncima prelijepog Durmitora, potpuno divlje i netaknute prirode od 27. 07. do 30. 07. 2017. godine spojiće se muzika i sport i održati festival “Tri kanjona”. U reljefu bogatom pašnjacima i šumama, čiji se vrhovi spajaju sa nevjerovatno plavim nebom, a u koji su duboko usječeni gorostasni kanjoni tri rijeke Tare, Pive i Sušice, nalazi se selo Vojinovići, komadić raja u pivskoj opštini Plužine koje će biti domaćin jedne nesvakidašnje muzičko – sportske manifestacije „Tri kanjona“.

Ovo područje, pravi prirodni biser, nalazi se na 1.400 metara nadmorske visine i izvorne je arhitekture. Ljubiteljima jahanja biće omogućeno da se baš na ovom terenu, trasi dugoj 80 kilometara oprobaju u takmičarskom dijelu manifestacije „Tri kanjona“ – trci konja. Pasionirani ljubitelji imaće priliku da se kao takmičari pokažu u četiri konjičke trke – tri galopske i trci izdržljivosti, odnosno daljinskom jahanju (jednoj od pet olimpijskih disciplina konjičkog sporta) tokom kojeg će obići tri kanjona – Tare, Pive i Sušice, po čemu je ovaj festival i dobio ime.

Nagradni fond za ove četiri trke iznosi 20.000 eura.

Džipijada u Rožajama

dzipijadannnnn

Iz rožajskog nevladinog udruženja "Džip klub Hajla" najavljuju da će se narednog vikenda održati tradicionalna Ljetnja međunarodna džipijada. Prema riječima Ferida Fetahovića, predsjednika kluba, manifestacija će trajati dva dana.

Trka startuje s gradskog trga u devet sati u subotu i nastaviće se već utvrđenom stazom. Džipijada je turističko-takmičarskog karaktera i voziće se u dvije discipline, "hard i "soft klasi - kazao je Fetahović, uz podsjećanje da je na prošlogodišnjoj manifestaciji učestovalo 86 posada, a da ove godine očekuju blizu stotinu učesnika. Zainteresovani mogu da se prijave i rezervišu učešće do 27. jula putem fejsbuk stranice "Džip klub Hajla Rožaje".

Dani borovnica, Plav

borovnicaggggg

Dani Borovnice se u Plavu održavaju se od 28. jula, 5 dana, već 18 godina zaredom. Najbolji su promoter Plava i Prokletija, a poznato je da su Prokletije najveća prirodna plantaža borovnice na svijetu. Tokom ovih dana, posjetiocu mogu oprobati različite proizvode od borovnice, sokove, kolače i druge poslastice, čuveni „Akšijaš“- slatko od borovnica, slično „suklijašu“ – služi se u drvenoj činiji.

Ovo su destinacije koje je Lonely planet preporučio za 2017:

1. Zagreb, Hrvatska,
2. Gotland, Švedska,
3. Galicia, Španija,
4. Sjeverna Crna Gora,
5. Lids, Velika Britanija,
6. Alentejo, Portugal,
7. Sjeverna Nemačka,
8. Moldavija,
9. Pafos, Kipar,
10. Avr, Francuska.

Blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.