Nastupila Jutjub zvijezda Valentina Lisica

Nastupila Jutjub zvijezda Valentina Lisica

Solističkim resitalom pod nazivom „KotorArt podrška" /KotorArt Support/ na šesnaestim KotorArt Don Brankovim danima muzike pijanistkinja Valentina Lisica /Lisitsa/ (Ukrajina / SAD) oduševila je sinoć publiku u Crkvi sv Duha u Kotoru, pred kojom je svirala bez honorara.

Lisica je postala i ambasadorka KotorArt Don Brankovih dana muzike za 2017/2018. godinu.

Omiljena internet pijanistkinja koja je pažnju svjetske javnosti pridobila zahvaljujući svom kanalu na Jutjubu, priredila je koncert pod nazivom „KotorArt podrška" /KotorArt support/, tokom kojeg je svirala gotovo tri sata. Ovo je njen drugi koncert na Balkanu, prethodno je svirala u Ljubljani a tokom jeseni je očekuju koncerti u Evropi, Aziji, Africi i Južnoj Americi.

Sakoncerta

"Ništa ne može da zamijeni živo izvođenje, neposrednu interakciju između izvođača i slušaoca. Stvara se poseban magnetizam zbog koga koncert postaje nezaboravan. Muzika, umjetnost i kultura su naše naslijeđe, naša baština.

Najopasnija stvar u teškim vremenima je smanjivanje kulture, pod pretpostavkom da druge, materijalne i „opipljive" stvari, moraju imati prednost. Kako je jedan filozor rekao, „Nemaštinu je lako izliječiti; siromaštvo duše - nemoguće", izjavila je Lisica nakon koncerta.

Sa više od dvije stotine hiljada pretplatnika a snimci više od 95 miliona pregleda, Lisica je Jutjub zvijezda ne samo u kasličnoj muzici.Zahvaljujući tome, pozvana је da debituje u londonskom Rojal Albert Holu, 2012. godine. Taj koncert je snimljen za Izdavačku kuću „Decca Classics", a bio je ujedno i prvi Guglov prenos uživo. Nakon toga, uslijedili su nastupi širom Evrope u najznačajnijim salama, poput londonskog Vigmur hola i bečkog Muzikferajna, zatim u SAD, Japanu, kao i u Australji, Meksiku, Kini.

LisicapostalaambasadorkaKotorArtDonBrankovihdanamuzike

Prvi solistički resital održala је sa samo četiri godine, a muzičko obrazovanje stekla je u Školi za muzičke talente „Lisenko" i na Kijevskom konzervatorijumu. Godine 1991. pobijedila je na najpoznatijem Takmičenju klavirskih dua „Dranof", zajedno sa pijanistom Aleksejem Kuznjecovim.

Na njenom repertoaru nalazi se preko četrdeset klavirskih koncerata, a njeguje solistička djela od Baha i Mocarta do Šostakoviča i Bernstajna, sa posebnim afinitetom prema kompozicijama Rahmanjinova i Betovena.

Snimila je sve klavirske koncerte i Rapsodiju na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova, sa Londonskim simfonijskim orkestrom, zatim klavirsku muziku Majkla Najmana, kao i djela Roberta Šumana, Filipa Glasa i dr.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.