Turska ima nove ministre pravde i odbrane
Foto: Beta

Rekonstruisana Vlada

Turska ima nove ministre pravde i odbrane

Premijer Turske Binali Jildirim objavio je danas rekonstrukciju vlade u kojoj se mijenja 11 od 26 članova kabineta, uključujući ministre pravde i odbrane.

Jildirim je imenovao poslanika Abdulhamita Gula za novog ministra pravde i bivšeg potpredsjednika vlade Nuretina Džaniklija za ministra odbrane. Oni dolaze na mjesta bivšeg ministra pravde Bekira Bozdaga i ministra odbrane Fikrija Isika, koji su obojica imenovani za potpredsjednike vlade. 

Ključni ministri ekonomije, finansija, spoljnih poslova, unutrašnjih poslova i poslova s Evropskom unijom ostali su nepromijenjeni. Jildirim je imenovao Žilide Sarieroglu za ministarku rada i socijalne zaštite, tako da sada u turskoj vladi dvije žene upravljaju resorima, prenosi Beta. 

Turski premijer je ovo objavio poslije današnjeg nenajavljenog sastanka s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. 

Erdogan se ranije žalio na "zamor" u vladajućoj partiji i govorio o potrebi njenog podmlađivanja. 

Rekonstrukcija vlade objavljena je više mjeseci od ponovnog dolaska Erdogana na čelo vladjuće partije Pravde i razvoja poslije tijesne pobjede na referendumu kojim je otvoren put za niz ustavnih promjena. 

Većina ustavnih promjena stupiće na snagu poslije opštih izbora 2019, ali je jedan amandman odmah stupio na snagu, a to je ukidanje zakona po kome šef držav mora da prekine veze sa svim političkim strankama. Erdogan je ponovo izabran za šefa vladajuće partije na vanrednom kongresu 21. maja. 

Analitičari vide rekonstrukciju vlade kao korak ka učvršćivanju vlasti Erdogana, i stavljanja njegovog pečata na vladu prije izbora 2019. Erdogan je bio suosnivač Partije pravde i razvoja 2001. i vodio je stranku više od deceniju dok nije izabran za predsjednika 2014.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.