Najteža situacija u Tivtu, na Cetinju izgorela kuća, požar i u Ulcinju
Foto:AA

Vatrena stihija

Najteža situacija u Tivtu, na Cetinju izgorela kuća, požar i u Ulcinju

U više crnogorskih gradova danas bukte požari, čije gašenje otežava jak vjetar. Požari su aktivni u Tivtu, Herceg Novom, Kotoru, Cetinju, Danilovgradu, Nikšiću i Podgorici.

 Najteža situacija je u Tivtu, gdje su stanovnici u mnogim naseljima evakuisani. Žrtava nema, a Crna Gora je zatražila međunarodnu pomoć u gađenju požara.

Najteža situacija je u Tivtu, gdje su aktivni požari na Luštici. Mnoga brda u ovoj opštini su u plamenu, a zbog složene situacije rano jutros je s Ponte Veslo evakuisano na stotine stanovnika. 

2017071722480326724227898Web

U gašenju požara učestvuju sve vatrogasne ekipe, koje su potpomognute vatrogascima iz ostalih gradova Crne Gore. U akciju gašenja uključili su se i brojni građani. 

Na požarima na području Opštine Tivat i dijelu Luštice gdje su angažovane snage iz tog grada, večeras će biti raspoređeno oko 150 vatrogasaca i dobrovoljaca na ukupno šest pozicija.

Najavljen je i dolazak trideset pripadnika Vojske Crne Gore, a na terenu je i dvadesetak protivpožarnih vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je, preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u gašenju požara. 

Kako je saopšteno iz Direktorata za vanredne situacije, na Luštici u toku je asistencija vazduhoplova Avio-helikopterske jedinice MUP, a gašenje požara povremeno otežava jak vjetar. Sve raspoložive ekipe su na Luštici. 

U Podgorici je aktivan požar u Omerbožovićima. Na terenu je, kako je saopšteno, jedna ekpa vojske i tri ekipe SZS Podgorica. 

“Tokom dana je bilo aktivno nekoliko manjih požara na teritoriji Glavnog grada, ali su svi uspješno lokalizovani, uključujući i požar na brdu Ljubović", saopšteno je iz Direktorata.

Na Cetinju je aktivan požar na Trešnjevu, Velestovu i Lastvi. Na Trešnjevu je, kako se navodi, izgorela jedna kuća. U Danilovgradu je aktivan požar u predjelu od Slapa do Kupinova, uz prugu. U Nikšiću su aktivna dva požara na Glavi Zete i jedan požar u mjestu Broćanac Viluški. 

“I na jednom i na drugom mjestu se vatra širila prema kućama. Vatrogasci su na terenu i drže liniju vatre dalje od kuća.” 

I u Ulcinju je danas izbio požar u blizini plaže Copacabana. Snimak je objavljen na društvenoj mreži Fejsbuk.

Situacija na crnogorskom primorju je ozbiljna, zbog čega je zatražena međunarodna pomoć, ali nema razloga za dramatizaciju, strah i paniku, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić. 

On je ponovo apelovao na građane da prijave svaku sumnju u podmetanje požara. 

Nuhodžić je, kako se navodi, informisao javnost da je jutros zatražio međunarodnu pomoć za gašenje požara. 

Kako je rekao, zatražena je pomoć od Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske komisije, u koji su uključene 34 zemlje. 

"Već se naš zahtjev razmatra u Briselu i postoji mogućnost da nam već večeras bude upućena pomoć avionima", naveo je Nuhodžić.

Kodex/Anadolija/Vijesti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.