Mobilni vremenom uspore a ovako ćete riješiti problem
Ilustracija

Korisni savjeti

Mobilni vremenom uspore a ovako ćete riješiti problem

Evo pregleda najčešćih razloga zašto je vaš pametni telefon sporiji nego što je bio ranije, a koji se pojavljuju nakon što uređaj koristite godinu dana i duže.

Osim ako ne mijenjate pametne telefone svakih šest mjeseci, vjerovatno ste primjetili kako vaš uređaj nakon nekog vremena počinje da radi sve sporije. Nije važno da je li u pitanju smartfon na operativnom sistemu Android ili iOS: do usporavanja dolazi u oba slučaja.

Za to postoji nekoliko mogućih razloga. Evo pregleda najčešćih koji se pojavljuju nakon što uređaj koristite duže od godinu dana, piše Make Use Of, a prenosi Tportal.

1) Update operativnog sistema 

Kad ste prvi put kupili smartfon na njemu je bilo instalirano određeno izdanje operativnog sistema. Recimo, ako ste to učinili 2013. godine moguće je kako su to bili Android 4.4 KitKat ili iOS 7.

O kojem god izdanju se radilo, pri njegovom razvoju u obzir su bile uzete određene mogućnosti i kapaciteti hardvera.

Pogađate, u međuvremenu je hardver promijenjen ili poboljšan, često i drastično. Dodane su nove opcije i Androidu i iOS-u kako bi mogli što bolje iskoristiti napredak tehnologije.Ali, vaš hardver ostao je uglavnom isti i s vremenom počeo da zaostaje i za zahtjevima operativnog sistema. Zato radi sporije i s više poteškoća.

Šta možete preduzeti? Pa, ne baš puno toga. Možete neko vijreme izbjegavati veći update na novija izdanja, ali to ne može potrajati viječno.

2) Update aplikacija

Sve vrste softvera mogu postati žrtva stalnih bespotrebnih nadogradnji. Mobilne aplikacije su po tome među najgorima. Čak i vrlo lagane aplikacije mogu se u kratko vrijeme preobraziti u čudovišta koja žderu resurse vašeg uređaja.

Ne pomaže ni to što razvojni programeri često ne obraćaju požnju na to koliko će aplikacija opteretiti mobilni, računajući na stalna poboljšanja hardvera i nova tehnološka rješenja.

Naravno, i to ima svoje granice. Kad ih dosegne, vašem pametnom telefonu postaje sve teže da se nosi sa sve većim zahtjevima. Posledica je sve sporiji rad.

Šta možete preduzeti? Zamijenite aplikacije njihovim ''light'' verzijama ili alternativama, ako su dostupne. Krenite od aplikacija za društvene mreže, multimediju, vođenje bilješki i produktivnost. Provjerite takođe da li su  dostupne starije verzije. Ako sa njima nema ozbiljnijih sigurnosnih problema mogle bi sasvim dobro poslužiti.

3) Aplikacije u pozadini

Velik broj instaliranih aplikacija takođe bi mogao da bude odgovoran za sporiji rad vašeg pametnog telefona. Problem nastaje zbog povećanog broja aplikacija koje nastavljaju da rade u pozadini i kad ih ne koristite aktivno.

Na primjer, aplikacije za mejlove stalno provjeravaju da li je stiglo nešto novo, one za chat prate ima li novih poruka, one za bilješke stalno se sinhronizuju. Čak i animirane pozadinske slike (wallpaperi) kao i razni widgeti traže, šalju i razmijenjuju podatke.

Naravno, svaka od takvih aplikacija opterećuje dio procesora i RAM memoriju, smanjujući kapacitete raspoložive za aplikacije koje aktivno koristite.

Šta možete preduzeti? Otkrijte koje aplikacije cijede bateriju. Što to više čine veći su izgledi da aplikacija puno toga radi u pozadini. Zamijenite animirane wallpapere statičnim, izbjegavajte widgete. Deinstalirajte aplikacije koje ne koristite. Isključite pozadinske procese za sve aplikacije osim za one za koje su oni apsolutno nužni.

4) Propadanje memorije

Svi pametni telefoni i tableti koriste memoriju tipa flash. Najrašireniji tip te vrste memorije zove se NAND. Iako je brz i cijenovno pristupačan, ima i loših strana. Recimo, postaje spori što ga više punite.

Sa druge strane, što je više koristite to ona više propada. Postoje tri vrste memorije NAND - SLC, MLC i TLC - ali sve imaju ograničenje koliko je puta moguće pisati po njima. Kad dosegnete maksimalan broj pisanja dolazi do propadanja, što za posledicu može imati usporavanje.

5) Velika očekivanja

Moguće je da vaša memorija radi sasvim dobro, ali se vama čini kako je sporija nego što ste očekivali ili bi trebalo da bude. Naročito nakon što se na tržištu pojave novi modeli i velike nadogradnje operativnih sistema, pa krenete da ih poredite sa uređajem koga ste dosad koristili.

Šta možete preduzeti? Prihvatite mogućnosti i ograničenja sadašnjeg uređaja ili ga nadogradite (recimo, novim ROM-om ako ste korisnik Androida).

Kako ubrzati pametni telefon ili tablet?

Ako je vaš pametni telefon ili tablet sporiji nego što vam odgovora, i sigurni ste kako to niste umislili, evo što možete pokušati.

Između ostalog, vlasnici Androida mogu očistiti ekran, redovno ponovno pokretati uređaj, brisati memoriju i, kao zadnju mjeru, vratiti uređaj na početne fabričke postavke.

Ako imate iPhone, pokušajte ručno očistiti RAM, izbjegavati aplikacije koje cijede bateriju i pobrisati sve što vam ne treba. Takođe možete vratiti uređaj na početne fabričke postavke.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.