Nema više oklijevanja, vrijeme da Balkan napravi izbor
Anđelino Alfano

Alfano uoči samita u Trstu

Nema više oklijevanja, vrijeme da Balkan napravi izbor

Ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano izjavio je da će na samitu u Trstu 12. jula, od lidera zemalja Zapadnog Balkana biti zatraženo da se snažno obavežu da će konsolidovati demokratske institucije, primijeniti vladavinu zakona i razviti modernu i konkurentnu ekonomiju.

"Neophodno je prevazići unutrašnje podjele i uzajamne optužbe iz prošlosti i bespovratno izabrati Evropu. Samo putem dijaloga i snažne posvećenosti pomirenju biće moguće pogledati u budućnost sa optimizmom. Nema više oklijevanja, sada je vrijeme da se napravi izbor", rekao je Alfano u autorskom tekstu za list Danas od utorka, prenosi Beta.

Alfano je rekao da je samit u Trstu četvrti korak posle Berlina, Beča i Pariza, u procesu koji je započet "dalekovidošću" njemačke kancelarke Angele Merkel kako bi se dao impuls demokratskoj, ekonomskoj i socijalnoj tranziciji Zapadnog Balkana.

On je rekao da očekuje da će u Trstu biti odobren značajan paket novih infrastrukturnih projekata u domenima energetike i transporta, što bi bilo praćeno otvaranjem u toku ove godine prvih gradilišta za projekte odobrene na ranijim skupovima.

Alfano je rekao da se očekuje i da na samitu bude produbljen proces regionalne ekonomske integracije u cilju oslobađanja potencijala tržišta koje se sastoji od 20 miliona ljudi, kao i da bude unaprijeđen razvoj privatnog sektora, naročito malih i srednjih preduzeća.

U autorskom tekstu Alfano je naveo da će samit lidera EU i Zapadnog Balkana biti prilika da se razmotre ključna pitanja za budućnost građana, a očekuje i da bude potpisan ugovor o uspostavljanju transportne zajednice, kao i osnaženi kapaciteti za sprječavanje i potiskivanje korupcije.

Takođe će biti postavljeni temelji za snažnu saradnju u borbi protiv terorizma i radikalizacije i u suprotstavljanju nekontrolisanim migrantskim tokovima koji su u rukama kriminalnih grupa, naveo je Alfano.

"Ovo su značajni koraci koji svjedoče o našoj volji da pratimo Zapadni Balkan u pravcu ispunjavanja suštinskog cilja o evropskoj integraciji, ali oni, takođe, pokazuju povećanu volju Balkana da uzme svoju sudbinu u svoje ruke", rekao je Alfano.

Oslanjajući se na zaključke koje je Evropski savjet usvojio u martu, i na Deklaraciju donijetu povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, potvrdićemo da vrata Evrope ostanu otvorena za države koje dijele naše vrijednosti i da ćemo učiniti sve što možemo da pratimo evropski proces Zapadnog Balkana, poručio je Alfano.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.