Evo sa čim je najbolje prati ruke
Ilustracija

Ne bacajte novac na skupe sapune

Evo sa čim je najbolje prati ruke

Mnogo novca ste bacili na razna skupa antibakterijska sredstva za pranje ruku, a sve to vam uopšte nije ni trebalo.

Antibakterijski sapuni i gelovi mogu da naprave više štete nego koristi vašem zdravlju.

Zapravo, od njih uopšte i nema koristi, navodi se u naučnom časopisu “Environmenta Health Perspectives”.

Stručnjaci iz SAD-a, upozoravaju da antibakterijski proizvodi najviše mogu naštetiti trudnicama i dojiljama.

“Triklosan i triklokarban su široko rasprostranjeni, a uveliko štete i ljudima i okolini. Najviše štete donose trudnicama, razvoju fetusa i dojiljama”, upozorava dr. Rolf Halden, profesor sa Univerziteta iz Arizone.

Triklosan remeti rad endokrinog sistema, a i kancerogen je.

“Moramo razviti zdravije alternative i spriječiti dalju izloženost antibakterijskim hemikalijama”, dodaje on.

Antibakterijske hemikalije nalaze se i u proizvodima u kojima ih ne biste očekivali, u bojama, prostirkama za vježbanje, podovima, odjeći, posudama za hranu, tekstilu, posuđu i školskom priboru”, upozorava profesor.

Za održavanje higijene sasvim su dovoljni običan sapun i mlaka voda. Sve ostalo je suvišno i umije da bude veoma štetno.

Telegraf

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.