Gutjeres: Još je mnogo posla pred nama da bi postigli rješenje za kiparsko pitanje
Foto: AA, Antonio Gutjeres

Gutjeres: Još je mnogo posla pred nama da bi postigli rješenje za kiparsko pitanje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutjeres je na konferenciji za medije u švajcarskom gradiću Krans-Montana, gdje se pod okriljem UN-a vode mirovni pregovori o kiparskom pitanju, izjavio kako ne postoji rok u kojem mora biti riješeno kiparsko pitanje,.

Naglasio je ipak kako je potrebno uraditi još mnogo posla da bi se postiglo rješenje za kiparsko pitanje.

"Ovdje smo došli kako bi pomogli da se pronađe određeno rješenje. Ali, vrlo je teško doći do tog rješenja", rekao je Gutjeres novinarima.

Istakao je da su pregovori koji se vode u Krans-Montani istorijska prilika da se postigne rješenje između dvije strane.

"Ovu konferenciju smo organizovali kako bi ponudili istorijsku priliku u cilju postizanja sveobuhvatnog rješenja za nesporazume zbog kojih je Kipar godinama podijeljen", kazao je Gutjeres.

Naglasio je da su sve strane tokom dosadašnjih pregovora pokazale odlučnost u cilju postizanja održivog rješenja.

"Međutim, čekaju nas vrlo osjetljiva i teška pitanja koja treba riješiti", rekao je generalni sekretar UN-a.

Na kraju je istakao kako će predstavnici UN-a u svakom momentu podržati pregovore dvije strane.

"Želimo da strane dođu do pozitivnog rješenja. Ustvari, naša jedina želja je da rješenje bude pozitivno i održivo", kazao je Gutjeres.

Gutjeres će se u okviru pregovora večeras ponovo sastati s predstavnicima Južnog i Sjevernog Kipra.

Posljednji pokušaj ujedinjenja Kipra neuspješno je završio 2004. godine kada su birači u Južnom Kipru na referendumu odbili prihvatiti plan koji je predložio nekadašnji generalni sekretar UN-a Kofi Anan.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.