Marković: Novi Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti uspostavlja pravičnost
Duško Marković

Majke čekaju odluku poslanika ispred Skupštine

Marković: Novi Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti uspostavlja pravičnost

Poslanici Skupštine Crne Gore počeli su raspravu o prijedlogu Vlade Crne Gore da naknade koje primaju majke troje i više djece, a koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, budu ukinute. Uporedo sa raspravom u Skupštini, ispred crnogorskog parlamenta u toku je protest korisnica naknada, koje poručuju da ne odustaju od naknada.

Prema prijedlogu Vlade, korisnice naknada koje su ovo pravo ostvarile zamjenjujući penzije za naknadu, ponovo će biti vraćene na penzije, dok će korisnice naknada koje su ovo pravo stekle na osnovu godina provedenih na birou rada, biti ponovo vraćene na Zavod za zapošljavanje.

One žene koje su se odlučile za naknade, a koje su prekinule radni odnos, primaće naknade u periodu od tri do pet godina, u zavisnosti od godina starosti. Procjena je da će bez naknada ostati oko 18.000 žena. 

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, ocijenio je da će se novim Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno ukidanje naknada majkama sa troje i više djece, uspostaviti sistem pravičnosti. 

Marković je rekao i da su preče održive i kredibilne institucije, nego partikularni politički interesi iza kojih ne stoje činjenice. 

"Preko 85 miliona eura je potrošeno po osnovu neustavnog zakona", saopštio je Marković. 

On je rekao da ova vlada ne želi da radi u stvaranju društva gdje će osnovna potreba svakog građana biti da završi na zavodu za zapošljavanje ili socijalnih fondova. 

Današnjem zasijedanju prisustvuju poslanici vladajuće većine, dok je od opozicionara jedino prisutan Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik, koji je predlagač navedenog zakona, prema kojem su majke ostvarile pravo na naknadu. 

On je kazao da se ukidanjem naknada majkama "ruši pravna sigurnost države", a ruše se i elementarna prava građana Crne Gore. 

"Ne mogu biti interesi države preči od interesa građana, jer građani su oni koji čine državu", rekao je Damjanović. 

On je pitao i kakva se poruka šalje "ne samo korisnicama naknada, već svim građanima kad vlada može da gumicom briše ono što je ovaj dom donio". 

"A ovaj dom je donio to prije dvije godine. I imalo se dovoljno vremena da se od vremena kad je zakon usvojen da Vlada eventualno uđe u razgovore s parlamentom oko modifikacije rješenja", rekao je Damjanović.

Za ukidanje naknada potrebno je da glasa 41 poslanik.

Na dnevnom redu Skupštine danas je deset tačaka, među kojima i predlog o ukidanju imuniteta poslaniku DF-a Nebojši Medojeviću. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.