Nekada je dobro biti zaboravan, a evo i zašto
Ilustracija

Nekada je dobro biti zaboravan, a evo i zašto

Naučnici kažu da mozak funkcioniše tako što "briše" neke informacije, kako bismo bili pametniji. Drugim riječima, cilj pamćenja je da nam pomogne da lakše i bolje donosimo odluke tako što zadržava samo važne informacije koje su nam potrebne.

Osim toga, stručnjaci tvrde da je za mozak jednako važno zaboravljanje kao i pamćenje.

Evo kako to objašnjavaju.

Zaboravljanje određenih stvari pomaže nam da se prilagodimo novim situacijama tako što "briše" zastarjele i potencijalno pogrešne informacije. Takođe, zaboravljanje pomaže da donosimo odluke tako što dozvoljava da generalizujemo neke ranije situacije i pretvorimo ih u nove situaciju.

Objašnjeno na banalnom primjeru, to znači da ne sjećamo se svakog detalja kada nas je na moru pecnula meduza, ali mozak pamti informaciju da nije dobra ideja da ostanemo u vodi nakon što ugledamo meduzu pored nas.

"Pamćenje ima biološku svrhu. Nije svaki detalj bitan, ali pamtimo podatke o lokaciji svog krova nad glavom, gdje nam je hrana, a gdje je potencijalno opasna teritorija", kaže profesor Amit Sašdev.

Osim toga, mozak ima ograničen prostor za skladištenje podataka, objašnjava neurolog Santoš Kesari.

"Zaboravljate stvari koje nisu relevantne za vašu budućnost, kako biste imali mjesta za buduće informacije", dodaje.

Iako zaboravnost nije sasvim loša, postoji razlika između "normalne" zaboravnosti i znakova koji ukazuju da razvijate bolesti poput demencije ili Alchajmerove bolesti.

Stučnjaci naglašavaju da je zaboravnost normalna sve dok ne utiče na obavljanje svakodnevnih obaveza.

Mondo

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.