Riješiće stambeno pitanja za 6.063 raseljenih lica
Ilustracija

Kroz Regionalni stambeni programa

Riješiće stambeno pitanja za 6.063 raseljenih lica

Povodom Međunarodnog dana izbjeglica, 20. juna, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić održao je sjednicu Koordinacionog odbora za praćenje implementacije sprovođenja Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica sa posebnim osvrtom na oblast Konik.

Na sjednici je razmatran izvještaj nadležnih državnih organa i drugih nadležnih institucija u sprovođenju Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica sa posebnim osvrtom na oblast Konik za period januar – jun 2017. godine. Takođe, utvrđeni su prioriteti, dinamika i rokovi realizacije kao i ocjene postignutih rezultata u implementaciji Strategije.
"Pravni status je najvažniji segment Strategije, ali i osnova za ostvarivanje ostalih prava raseljenih lica, kao što su smještaj, jednak pristup obrazovanju, zdravstvenom sistemu i sistemu zapošljavanja i samozapošljavanja. Svjesni da se određena pitanja na najkvalitetniji način mogu rješavati u okviru regiona, Crna Gora će i dalje biti aktivan učesnik Regionalnog stambenog programa. Ovaj program je regionalni odgovor na otvorena pitanja raseljeništva vlada Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, uz veliku pomoć i podršku međunarodnih partnera", saopšteno je nakon sjednice. 

U okviru ovog programa za Crnu Goru predviđa se obezbjeđenje sredstava za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 lica koja pripadaju najranjivijoj kategoriji raseljenih lica iz BiH i Hrvatske i interno raseljnih sa Kosova.

Očekuje se da ovaj program značajno ubrza zatvaranje kampa Konik i ostalih kolektivnih centara za smještaj raseljenih i interno raseljenih lica.

Kad je u pitanju dobrovoljni povratak, Vlada Crne Gore u saradnji sa UNHCR-om stvara uslove u kojima će povratak biti zasnovan na dobroj informisanosti o stanju u zemlji porijekla, i koji će se odvijati u međunarodno priznatim okvirima, uz pomoć koja je dostupna putem međunarodnih organizacija, donatora i zemlje porijekla. 
Kad su u pitanju interno raseljena lica sa Kosova, nedostatak raspoloživog zemljišta i stambenih rješenja, uz generalno ograničene uslove za reintegraciju i dalje utiče na održivi dobrovoljni povratak na Kosovo. 

Vlada će u narednom periodu nastaviti da predano radi na obezbjeđivanju veće podrške zemalja porijekla, a prije svega kosovskih vlasti, kao i na pronalaženju konkretnih mehanizama na regionalnom nivou kako za integraciju tako i za pružanje pomoći pri povratku raseljenih lica u njihova mjesta porijekla, navodi se u saopštenju.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.