Ko je nadležan za uklanjanje otrova sa javnih površina u Nikšiću?

Mreža za zaštitu pasa i mačaka reagovala

Ko je nadležan za uklanjanje otrova sa javnih površina u Nikšiću?

U nedjelju 28. maja ove godine oko 11 sati prije podne, mjesec dana nakon što je bačen otrov na drugom dijelu grada kod Željezare od kojeg je stradalo nekoliko vlasničkih i uličnih pasa, u Fejsbuk grupi Nikšićkog udruženja je objavljeno da se u parku nalazi otrov, saopšteno je iz Mreže za zaštitu pasa i mačaka.

"Izašli smo kao građani da provjerimo dojavu i ispostavilo se da je tačna. Žuta masa u vidu sitnih kristalčića se nalazila pored kante za otpad na ulazu u park, preko puta zgrade Ibona. Odlučili smo da ostanemo tu i obezbjeđujemo mjesto da ne bi neko neoprezan došao u kontakt sa otrovom, dok ga neko od nadležnih organa bezbjedno ne ukloni. Tada nastaje problem. Ispostavilo se da je nemoguće saznati ko je nadležan za to pitanje. Prvo je kontaktirana Služba zaštite i spašavanja, za koju smo znali da nisu nadležni, ali smo se nadali da nam mogu dati savjet šta da radimo. Oni su obećali da će nakon što se materija ukloni, vodenim šmrkom ukloniti ostatke ukoliko bude potrebno. Hvala im na tome jer su zaista bili spremni da izađu u susret", kazali su iz Mreže za zaštitu pasa i mačaka.

1876786513834793650800386145010173994550616n

Dodaju da su pokušavali da dobiju Komunalnu policiju i JKP (Javno komunalno preduzeće), "ali kako je bio neradni dan, na fiksne brojeve se niko nije javljao".

"Zapitali smo se zašto ne postoji dežurni telefon za ovakve situacije koji bi bio u funkciji vikendom i radnim danima van radnog vremena. Uspjeli smo da nađemo brojeve telefona nadređenih u ovim dvijema službama, ali su nam svi odgovorili da to nije njihova nadležnost. Iz Komunalne policije su nam rekli da oni možda mogu doći kasnije da naprave zapisnik, ali da ne mogu ništa da urade, i da se obratimo policiji. Iz JKP su nam rekli da je nadležna Opština, i da JKP nema opremu za baratanje otrovima, te da ne smiju poslati svoje radnike na takav zadatak. Potpredsjednik opštine nije odgovarao na pozive i poruke, što je razumljivo s obzirom na to da je bila nedjelja, ali ni svaki naredni radni dan nam se nije obratio povodom toga. Na kraju smo odlučili da pozovemo one na koje svi prebacuju odgovornost – policiju, i ako smo znali da oni od svih najmanje imaju veze sa ovim. Kao i uvijek, bili su spremni da nam izađu u susret, iako je svima bilo jasno da ne mogu tu mnogo da urade. Policajci, inspektor i forenzičar su ubrzo stigli na lice mjesta, uzeli izjave, uzorak i slikali materiju na dalju analizu, i probali da stupe u kontakt sa bilo kim ko bi mogao doći da je ukloni, ali nisu imali uspjeha", saopšteno je.

Iz ove Mreže kažu da su na kraju oni kao građani, volonteri i aktivisti za prava životinja uzeli hirurške rukavice, kese i lopatu i sami uklonili otrov.

"Proveli smo dva i po sata čekajući lokalne organe da nam pomognu. Otrov je bezbjedno uklonjen (ili se bar nadamo). U petak smo predali dopise JKP Komunalnom Nikšić, Komunalnoj policiji, Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj, Sekretarijatu za inspekcijski nadzor, potpredsjedniku opštine Draganu Peroviću i potpredsjednici opštine Sonji Nikčević, ali smo odgovor dobili samo od JKP, koji su ponovili da je za rješavanje problema nadležna lokalna samouprava Opštine Nikšić. Problem je u tome što će ovakvih situacija biti još, i umjesto da kao građani znamo kome da se odmah obratimo, mi ćemo da gubimo vrijeme nadajući se da će neko da dođe da ukloni ono što bi mogao biti opasan otrov. Ovaj put smo imali sreće da nije bilo žrtava (osim moguće tri goluba koja su pronađena mrtva u blizini), ali ne smijemo da rizikujemo nadajući se da će tako biti i drugi put. Samo želimo da nadležni (?) organi uvaže našu brigu i nemoć koju smo osjećali dok smo tamo stajali dva i po sata. Ispred Mreže za zaštitu pasa i mačaka u uklanjanju žute supstance učestvovali su volonteri NK udruženja za zaštitu životinja i Korina Animals", saopšteno je.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.