Snažna podrška Oružanih snaga SAD-a crnogorskim integrativnim procesima
Sa sastanka

General Jokić sa generalom Danfordom

Snažna podrška Oružanih snaga SAD-a crnogorskim integrativnim procesima

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnik Ljubiša Jokić sastao se u Vašingtonu sa načelnikom Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD, generalom Džozefom Danfordom.

"General Danford izrazio je snažnu podršku Oružanih snaga SAD-a crnogorskim integrativnim procesima i odao priznanje Vojsci Crne Gore na uspjehu koji je postigla u reformi odbrambenog sektora. On je naglasio da SAD cijene doprinos koji Vojska Crne Gore pruža u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama, kao i očuvanju međunarodnog mira kroz učešće u međunarodnim misijama i operacijama, posebno u Avganistanu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

General Danford je izrazio spremnost Pentagona da nastavi sa podrškom Crnoj Gori na evroatlantskom putu, kao i jačanju njenog strateškog partnerstva sa američkom državom Mejn. 
General Jokić je upoznao sagovornika sa najvažnijim aktivnostima Vojske Crne Gore, uz težište na nastavku započetih procesa integracije u NATO, unapređenju vojnih kapaciteta i sposobnosti, kao i daljem crnogorskom doprinosu u jačanju regionalne stabilnosti. 

On je upoznao generala Danforda i sa prioritetima u daljem radu i planovima modernizacije Vojske Crne Gore.

GetImage1

Prvog dana svoje zvanične posjete SAD-u, načelnik GŠ VCG susreo se i sa senatorkom savezne američke države Mejn, Suzan Kolins, koja je takođe snažno podržala evroatlantski put Crne Gore i strateški partnerski program između Crne Gore i države Mejn. Senatorka je iskazala spremnost da u narednom periodu posjeti Crnu Goru sa ciljem unapređenja postojeće saradnje. 

General Jokić je zahvalio senatorki na svesrdnoj pomoći koju je država Mejn dala Crnoj Gori tokom evroatlantskih integracija. On je istakao da je naša zemlja postala članica NATO zahvaljujući, između ostalog, i neprekidnoj i snažnoj podršci Nacionalne garde Mejna Vojsci Crne Gore. 

"Jokić je podsjetio na brojne aktivnosti kojima su pripadnici Vojske Crne Gore unapređivali svoje sposobnosti i izgrađivali čvrste veze sa partnerima iz države Mejn. On je naglasio da je oko 120 pripadnika Vojske završilo različite kurseve i programe usavršavanja u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i da se više kadeta iz naše zemlje školovalo i školuje na tamošnjim uglednim vojnim akademijama. General je iskazao uvjerenje da će se u narednom periodu dodatno ojačati vojno-vojna saradnja između dvije države, kao jedan od segmenata njihovog strateškog partnerstva", navodi se u saopštenju.

Drugog dana ove važne posjete, general Jokić održaće sastanke u saveznom Birou Nacionalne Garde, kao i u Agenciji za odbrambeno-bezbjednosnu saradnju SAD. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.