Kotorskoj upravi najveći interes da Kotor ostane na listi UNESCO
Sa današnje pres konferencije

Kotorskoj upravi najveći interes da Kotor ostane na listi UNESCO

Iako su teme UNESCO, Luke i KotorArta nešto što je i do sada bilo predmet interesovanja javnosti i o čemu ste svakodnevno informisani, moram se u najkraćem osvrnuti i na njih. Kao što znate Vlada Crne Gore je donijela najprije akcioni plan, a potom odluku o zabrani gradnje. Ponoviću još jednom, ovakve odluke smatramo političkim pritiskom, jer su donešene bez konsultacije sa lokalnom samoupravom, kazao je predsjednik opštin eKotor Vladimir Jokić.

Jokić je istakao da Odluka o zabrani gradnje nije uvedena na šest mjeseci, "već do usvajanja prostorno-urbanističkog plana, što umnogome zavisi od niza faktora na koje ne možemo uticati".

"Kako ne bismo bili pogrešno shvaćeni, kotorskoj upravi je najveći interes da Kotor ostane na listi UNESCO, pa tako ne bježimo od bilo koje obaveze. S tim u vezi, imali smo nekoliko sastanaka sa stručnim timom koji radi na HIA studiji i stavili smo im sve naše profesionalne i materijalne kapacitete na raspolaganje. Jedinu preostalu obavezu iz akcionog plana Vlade, imenovanje novih članova u Savjetu za upravljanje područjem Kotora ćemo ispuniti na prvom narednom skupštinskom zasijedanju", kazao je Jokić.

Prema njegovim riječima pitanje koncesije za Luku Kotor AD jedno je od najvažnijih pitanja Kotora.

"U aprilu sam imao razgovore sa predstavnicima CLIA (svjetska kruzing asocijacija), predstavnicima Carnival korporacije i MSC grupe, sa kojeg je u ime svih nas generalni sekretar CLIA uputio dopis Vladi Crne Gore sa pozivom na sastanak gdje bi između ostalog se razgovaralo o koncesionom statusu Luke Kotor. U razgovorima smo došli do stava da je Luka Kotor AD, većinskog opštinskog vlasništva, kredibilan i poželjan partner kao koncesionar", kazao je Jokić i dodao da do današnjeg dana nisu dobili odgovor na ovaj poziv.

Dalje je dodao da je Vlada Crne Gore, tačnije Ministarstvo kulutre, u prethodnom periodu iznijelo stav povodom organizacije i finansiranja KotorArta.

"Kako ne bismo više ponavljali već nekoliko puta izrečeno zajedničko stanovište o takvom poanšanju ministarstva, osvrnućemo se na ono što nas očekuje. Ovogodišnji Dječji festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Festival klapa, manifestacije koje su dio KotorArta, uz ostale prateće programe, održaće se u najavljenim terminima pod pokroviteljstvom opštine Kotor. Kotor je prijestonica crnogorske kulture kroz istoriju i tako će i ostati, bez obzira na ponašanje nadležnog ministarstva.

U prethodnom periodu, potpredsjednici opštine, predsjednica skupštine, direktor direkcije i ja smo imali intezivnu komunikaciju sa građanima. U tom smislu u okviru opštine smo imali više od 400 susreta sa predstavnicima građana i drugim zaintereosvanim licima. Takođe, obišli smo gotovo sve mjesne zajednice, a one koje su preostale su u planu posjete za naredni period. U svakom slučaju i sa onima sa kojima se nismo susreli na licu mjesta smo u redovnoj komunikaciji. Kao što smo obećali, u toku je formiranje posebnog odjeljenja za komunikaciju sa mjesnim zajednicama kako bismo svakodnevno mogli da znamo probleme sa lica mjesta i da reagujemo na njihovo otklanjanje", saopšteno je.

Jokić je kazao da su kako u tom slučaju, tako i u svim ostalim sekretarijatima i službama pripremaju, ili su već završene, nove sistematizacije, na osnovu kojih planiraju reformisati upravu.

"Opredjeljena su sredstva za otpremnine, a u toku je i izrada pravilnika o načinu isplate. Svi službenici i namještenici, bez obzira na bilo koju vrstu pripadnosti, a koji su spremni da rade u okvirima zakona i koji se nisu ogriješili o zakon, u novoj gradskoj upravi su, siguran sam, našli na kredibilnog partnera."

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.