EU produžila sankcije Krimu i Sevastopolju do 23. juna 2018.
Ilustracija

EU produžila sankcije Krimu i Sevastopolju do 23. juna 2018.

Evropska unija produžila je za još jednu godinu sankcije prema poluostrvu Krimu i gradu Sevastopolju, koje su uvedene kao odgovor na ilegalnu rusku aneksiju tog područja.

Odluka o produženju sankcija donesena je na današnjem zasijedanju Savjeta Evrope u Luksemburgu, a sankcije će na snazi biti do 23. juna naredne godine, javlja Anadolija.

Riječ je o sankcijama koje je Evropska unija uvela nakon što je Rusija ilegalno pripojila ta dva teritorija u martu 2014. godine. 

Sankcije koje su produžene geografski su ograničene na Krim i Sevastopolj, te brane uvoz u Evropsku uniju s tog područja. Zabranjuju i izvoz evropskih dobara i tehnologija na ta dvije teritorije. 

Evropskim turističkim agencijama takođe nije dopušteno tamo poslovati, što znači da evropski kruzeri na Krimu smiju pristati samo u slučaju opasnosti, a evropski građani i tvrtke ne smiju investirati ili kupovati nekretnine. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.