Danas počinju pregovori o Bregzitu
Ilustracija

Danas počinju pregovori o Bregzitu

Evropska unija EU i britanska vlada danas počinju pregovore o izlasku Velike Britanije iz Unije, a prema diplomatskim izvorima, tokom prve runde pregovora u centru pažnje će biti prava građana, finansijski dogovor, Sjeverna Irska i druga pitanja.

Britanski sekretasrijat za Bregzit saopštio je prethodno da se očekuje da će obje faze pregovora biti usklađene, a da će se najviše razgovarati o pitanjima vezanim za izlazak Britanije iz EU i njenim finansijskim obavezama.

Državni sekretar za izlazak iz EU Dejvid Dejvis i glavni pregovarač Evropske komisije Mišel Barnije dogovorili su se o pokretanju pregovora o Članu 50 (Lisabonskog sporazuma EU) 19. juna, saopštila je pošle sedmice britanska vlada, podsjećaju agencije.

Prva etapa pregovora, koji po planu treba da se završe do jeseni 2018, treba da se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze izmedju Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predvidja izmedju decembra 2017. i proljeća 2018.

Položaj i pregovaračka pozicija Britanije je značajno oslabljena neuspehom premijerke Tereze Mej da osvoji većinu u parlamentu na izborima 8. juna.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.