VDT vratio slučaj ''Solana'' Katniću
Solana u Ulcinju

VDT vratio slučaj ''Solana'' Katniću

Odluka specijalnog državnog tužioca da odbaci krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u predmetu Solana preuranjena je, zbog čega su spisi vraćeni tom organu radi preduzimanja dodatnih radnji u izviđaju, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

“VDT je povodom pritužbe MANS-a, kojom je traženo preispitivanje rješenja Specijalnog državnog tužilaštva, nakon razmatranja, zaključilo da je odluka specijalnog državnog tužioca u tom predmetu preuranjena”, rekli su predstavnici VDT-a agenciji Mina-business, a prenosi Rtcg.

Oni su dodali da su zbog toga spisi predmeta vraćeni Specijalnom državnom tužilaštvu zbog preduzimanja dodatnih radnji u izviđaju.

“To znači da Specijalno državno tužilaštvo treba da preduzme konkretne, dopunske dokazne radnje u tom predmetu, koje nijesu prethodno sprovedene, kako bi se donijela činjenično i pravno utemeljena odluka”, naveli su iz VDT-a.

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krajem februara krivičnu prijavu MANS-a podnijetu zbog kredita za čije obezbijeđenje je kao hipoteka bilo stavljeno zemljište Solane „Bajo Sekulić“, jer je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, kazao je ranije da je ta nevladina organizacija u aprilu prošle godine podnijela krivičnu prijavu protiv tadašnjeg direktora Uprave za nekretnine, Mića Orlandića i načelnika njene područne jedinice u Ulcinju, Dževdeta Čaprićija, kao i protiv više osoba iz Prve i Crnogorske komercijalne banke (CKB), koji su omogućili da se nezakonito upiše hipoteka na tom zemljištu.

MANS je u krivičnoj prijavi teretio Orlandića za nesavjesno obavljanje službene dužnosti nadzora, jer je, kao direktor Uprave za nekretnine, morao imati informaciju da njegov podređeni u ulcinjskoj područnoj jedinici vrši krivično djelo tako što nezakonito upisuje hipoteku na zemljište Solane.

„Radi se o nekoliko kredita ukupne vrijednosti od 5,2 miliona EUR, koji su uzeti kod CKB i Prve banke i za koje je kao kolateral stavljeno zemljište koje nije bilo u vlasništvu Solane, odnosno bilo je, a i danas je, vlasništvo države. Solana, odnosno tadašnji vlasnik Eurofond, imao je samo pravo korišćenja i samim tim ni u kom slučaju ta imovina nije mogla poslužiti kao kolateral za obezbjeđenje kredita“, tvrdi Milovac.

MANS je krivičnu prijavu, osim protiv predstavnika Uprave za nekretnine i CKB i Prve banke, podnio i protiv predstavnika kompanija Absolute i Flash.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.