Makedonija razmišlja o promjeni naziva zbog Grčke
Ilustracija

Da bi povukli veto za ulazak u NATO

Makedonija razmišlja o promjeni naziva zbog Grčke

Makedonija razmišlja o mogućnost da promijeni naziv da bi Grčka povukla veto na prijem Makedonije u NATO, izjavio je novi ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Kako prenosi makedonska agencija Makfaks, Dimitrov je to rekao za britanski list "Fajnenšel tajms" , koji u tekstu kao moguću varijantu spominje naziv "Gornja Makedonija" koji je već predlagan tokom više od četvrt veka postojanja grčko-makedonskog spora.

"Dogovoren naziv za kompromis će biti stavljen na referendum u Makedoniji, a prethodno će za njega biti tražen konsenzus svih poltičkih partija", rekao je Dimitrov.

Ministar spoljnih polova Makedonije je danas u Briselu s premijerom Zoranom Zaevom na sastancima u EU i NATO, a u srijedu bi trebalo da se sastane sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

"Zatražiću od Grčke da razmisli kakvu vrstu susjeda želi - da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu. Ako smo dobri susjedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu istorijsku šansu", rekao je Dimitrov.

Po "Fajnenšel tajmsu", Nikola Dimitrov će danas u Briselu visokim predstavnicima NATO naglasiti da će članstvo u Alijansi pomoći da se širi balkanski region smiri nakon nekoliko mjeseci poltičkih tenzija.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je u subotu ponovio da Grčka ne odstupa od svojih stavova i da Makedonija, prije ulaska u NATO, prvo teba da postigne kompromisno rješenje spora o nazivu sa svojim južnim susjedom.

Kako prenosi Makfaks, britanski dnevnik napominje da je vlada grčke stranke Sirize pozdravila novu vladu Zorana Zaeva u Skoplju kao kooperativnijeg partnera od prethodne, koja je bila snažno nacionalistička.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.