Evo zbog čega bi trebali da ostanete malo duže u krevetu
Ilustracija

Evo zbog čega bi trebali da ostanete malo duže u krevetu

Nedostatak sna može dvostruko da poveća rizik od smrti zbog srčane insuficijencije ili moždanog udara kod gojaznih osoba ili osoba sa povišenim krvnim pritiskom, povišenim holesterolom i dijabetesom, navodi se u studiji.

Istraživači su ispitivali 1.344 odrasle osobe čija je prosječna starost bila 49 godina, među kojima je bilo 42 odsto muškaraca. Svaki od učesnika je proveo jednu noć u laboratoriji.

Rezultati objavljenih ispitivanja pokazuju da je više od 39 odsto učesnika imalo barem tri faktora rizika koji zajedno čine metabolički sindrom.

Tokom razdoblja praćenja koje je u prosjeku trajalo više od 16 godina, 22 odsto učesnika je umrlo.

Osobe koje pate od metaboličkog sindroma i koje su u laboratoriji spavale manje od šest sati, bile su tokom tih 16 godina više od dva puta izloženije riziku od smrti zbog srčane insuficijencije ili moždanog udara u odnosu na one koje nisu imali te faktore kardiovaskularnog rizika.

Iste osobe su imale gotovo dvostruko veći rizik od smrti zbog drugih uzroka u odnosu na one koji nisu patili od metaboličkog sindroma.

Medicinari preporučuju odraslima šest do osam sati noćnog sna.

Kako navode autori, riječ je o prvoj takvoj studiji koja mjeri trajanje sna u laboratoriji.

Dosad su se istraživanja temeljila na odgovorima u sklopu sprovođenja anketa.

Ipak, budući da je riječ o istraživanju, ova studija ne omogućuje da se ustanovi uzročna veza između osoba koje pate od metaboličkog sindroma i dvostrukog povećanja rizika od smrti, ističu istraživači.

Dr Hulio Fernandez Mendoza iz medicinskog centra „Pen Stejt Milton“ savjetuje da, ukoliko imate neke od faktora rizika od srčanih oboljenja, vrlo je važno voditi računa o dovoljnoj količini sna.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.