Goranović: Zogović - posebni izdanak crnogorske zemlje
Pavle Goranović

Goranović: Zogović - posebni izdanak crnogorske zemlje

U Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti danas je organizovana naučna tribina Pavla Goranovića na temu „Sto deset godina od rođenja Radovana Zogovića: Lirika zemlje i poezije kao uslov djelovanja i opstanka“, saopšteno je iz Studentskog centra za Komunikologiju i medije UDG.

“Rođen na granici, u doba kada su se stoljeća i brže nego inače mimoilazila, rano je došao do pogleda na svijet koji stanuje u duboko proživljenoj etičkoj i poetičkoj saglasnosti, dosljednosti i nesalomljivosti. Po osjećaju i doživljaju vremena, i po sluhu za leksiku i prostor, Zogović je uvjerljivi i odista posebni izdanak crnogorske zemlje i njenih mijena”, istakao je Goranović.

“Nakon 110 godina od njegovog rođenja, možemo reći da je svojim djelom nadmašio sva ona  mahom nenaklonjena mu vremena, a da je, što samo rijetki uspijevaju, ostao trajno utemeljen u svom podneblju. Pronikao je u srž ove zemlje, kao što je ova lirika iz njenog vjekovnog jecaja i praroditeljskog grijeha ponika”, kazao je on.

Pavle Goranović je rođen je 1973. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu - Odsjek za filozofiju. Književnik je, bavi se poezijom, prozom, esejistikom. Objavio je knjige: Ornamentika noći (Cetinje, 1994), Čitanje tišine (Vrbas, 1997), Knjiga privida (Podgorica, 2002), Kako mirišu knjige (Zagreb, 2008), Tin Ujević i Crna Gora (Zagreb, 2008), Cinober (Sarajevo, 2009), Grad punog mjeseca (Cetinje, 2014) i Imena čežnje (Podgorica, 2015). Za književno stvaralaštvo dobio je niz priznanja i nagrada.​

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.