Lideri zemalja regiona razgovaraju o stabilnosti i pomirenju
Foto:EPA

Konferencija "Proces Brdo–Brioni"

Lideri zemalja regiona razgovaraju o stabilnosti i pomirenju

Lideri zemalja regiona danas će se okupiti u Brdu kod Kranja na konferenciji "Proces Brdo–Brioni" kako bi razgovarali o jačanju povjerenja i predanosti stabilnosti i pomirenju u jugoistočnoj Evropi.

Domaćini i inicijatori ovog procesa, slovenački predsjednik Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, najavili su da je usljed trenutne situacije u Evropi i svijetu jačanje političkog dijaloga, kreiranje povjerenja i pronalaženja rješenja za sva otvorena bilateralna i regionalna pitanja prioritetno.

Počasni gost ovogodišnje konferencije biće predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmajer, prenosi Anadolija.

Očekuje se da će konferenciji prisustvovati i predsjednici Crne Gore Filip Vujanović, Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hašim Tači, Makedonije Đorđe Ivanov, Albanije Bujar Nišani, kao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Konferencija "Proces Brdo–Brioni" pokrenuta je prije pet godina, a prethodno su na njoj, kao počasni gosti, učestvovali bivši predsjednik Francuske Fransoa Olande, njemačka kancelarka Angela Merkel, bivši potpredsjednik SAD-a Džo Bajden i drugi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.