Ministarstvo sporta podržalo projekte mladih sa 170.000 eura
Foto: Gov.me

Ržezultati Konkursa za finansiranje i sufinansiranje omladinskih organizacija

Ministarstvo sporta podržalo projekte mladih sa 170.000 eura

Prvi put nakon 2011.g. projekti omladinskih organizacija dobili su 170.000 eura i to putem Konkursa Ministarstva sporta, o finansiranju i sufinansiranju njihovih projekata, što je najveći iznos državne podrške od uspostavljanja organa nadležnog za oblast mladih, koja je ranije bila pod okriljem Uprave za mlade i sport, saopštio je ministar sporta Nikola Janović predstavljajući rezultate Konkursa na jutrošnjoj konferenciji za medije.

Shodno Akcionom planu Strategije za mlade, Minstarstvo sporta podržalo je projekte koji promovišu, razvijaju i unaprjeđuju omladinsku politiku, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. 

Ministar je podsjetio da su shodno pravilima konkursa, omladinske organizacije mogle da apliciraju sa najviše 2 projekta, u maksimalnom iznosu do 10.000 eura. 

“Na adresu Ministarstva sporta stigla su 93 projektna prijedloga, od kojih je 36 dobilo zeleno svjetlo” – saopštio je Janović, ukazujući medjutim da su od preostalih 57, zbog nepotpune dokumentacije, odbijena čak 42 projekta. To, kako je rekao, maltene znači, da gotovo polovina od ukupno prijavljenih omladinskih organizacija nije zadovoljila osnovne uslove konkursa.

Precizirao je da se sedam projekata tiče ekonomske i socijalne sigurnosti mladih, dva se odnose na unaprjeđivanje kvaliteta obrazovanja, u jedanaest projekata prepoznata je podrška mladima u donošenju odluka, koliko ih je dobilo i za sistem podrške u odraslom dobu. Jedan projekat odnosi se na pristup kulturnim sadržajima, kao i četiri projekta koji će doprinijeti uspostavljanju efikasnog pravnog okvira za sprovođenje omladinske politike.

Upoređujući ih po regijama, ministar Janović je kazao da se od ukupno 36 projekata, najviše njih odnosi na centralni dio Crne Gore, sedam ih je na sjeveru, pet na jugu, dok će se deset projekata realizovati na nacionalnom nivou i pri tom obuhvatiti najveći broj mladih. Janović je naglasio da je Ministarstvo sporta posebno vodilo računa o mladim osobama s invaliditetom -“Podržali smo njihove projekte u vrijednosti 16.000 eura”. 

Podršku su dobila i tri Lokalna akciona plana za mlade i četiri omladinska kluba i centra u Crnoj Gori- u Pljevljima, Budvi, Nikšiću i Podgorici.

Odluka o raspodjeli novca omladinskim organizacijama objavljena je na zvaničnom sajtu Ministarstva sporta Crne Gore, gdje je taksativno navedeno koji projekti i koje organizacije su dobile podršku s preciznim podacima koliko su tražili, a koliko novca dobili. Takođe su pobrojane one omladinske organizacije koje Ministarstvo nije podržalo, ali i one koji su diskvalifikovani zbog nepotpune dokumentacije.

Ministarstvo sporta/ Direktorat za mlade, potpisaće Ugovore sa svim omladinskim organizacijama koje su dobile novac na konkursu, a svako nepoštovanje Ugovora, povlačiće njegovo raskidanje i povraćaj dobijenog novca.

“Odgovornost je, baš kao i budućnost i u ovom slučaju na mladima” - zaključio je ministar Janović.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.