Slavimo i devastiramo
Biogradska Gora

Evropski dan parkova

Slavimo i devastiramo

Biogradska Gora spada u najstarije parkove prirode u Evropi, što samo dokazuje da su naši preci znali šta su prirodna bogatstva i kako se cijene.

Može se reći da smo začetnici ideje o nacionalnim parkovima kakvi danas postoje na planeti. 

Ali i u tom, kao i u mnogo čemu, gori smo od svojih predaka. Crna Gora je danas obilježila Evropski dan parkova, kao što obilježava mnoge stvari, hepeningom na glavnom trgu Glavnog grada. 

"Mi moramo da učinimo sve kako bi ova područja bila trajno očuvana. Ona su javno dobro koje mnogo doprinosi kako biodiverzitetu tako i ekosistemu, a tako i ljepoti pejzaža Crne Gore zbog kog se ona turistički predstavlja kao divlja ljepota. Međutim, sve ono što od zemlje dobijamo, i prirodne resurse i čiste vode i sav prirodni kapital koji nam Crna Gora daje, sve više se devastira i pitanje je koliko mi vraćamo životnoj sredini", kaže za Kodex povodom Evropskog dana parkova, Nataša Kovačević izvršna direktorka NVO Green Home.

A prema istraživanjima UNDP Crnogorci životnoj sredini koja ih okružuje ne vraćaju ni dva procenta od onog što im priroda daje. I tu smo na dnu evropskog prosjeka. A ono što svi koji dođu u Crnu Goru prvo pomenu, a mi mu ne pridajemo značaja, jeste ljepota njenog pejzaža.

"Pejzaž je ono što se u Crnoj Gori najviše devastira. Svedoci smo brojnih uzurpacija u smislu neplanske i divlje gradnje i pitanje je koliko će to da utiče ne samo na turistilki brend Crne Gore, već i na lokalne zajednice koje žive, rade i privređuju od takvog pejzaža", kaže Nataša Kovačević.

A kako je Evropski dan parkova onda je možda i najgori primjer takve devastacije prostora Nacionalni park Skadarsko jezero gdje je već u toku rad na izradi plana posebne namjene koji predviđa izgradnju 90 vila, dok je u poodmakloj fazi rad na projektu Skadar Lake, kojem se protivi ne samo crnogorska nego i međunarodna javnost. Protiv tog projekta preko 6 hiljada građana lokalnih zajednica na Skadarskom jezeru, ali i predstavnici javnog života, potpisali su peticiju kojom traže da se projekat zaustavi.

"Da to predstavlja veliki problem i veliki rizik za Nacionalni park Skadarsko jezero prepoznali su i Ramsarski Sekretarijat i Berlinska konvencija gdje postoji žalba koju su podnijele lokalne zajednice i koja je u postupku. Evropski Parlament je u rezoluciji o napretku Crne Gore posebno naglasio važnost preispitivanja projekata kao što je Skadar Lake", kaže Kovačević.

Skadar Lake je projekat kojim u Nacionalnom parku Skadarsko jezero slijedi izgradnja 30 vezova za jahte, 50 luksuznih vila sa bazenima i Eko rezorta koji bi imao smještajne kapacitete. A pri tome plan ne posjeduje priključak na otpadne vode, što znači da će sveukupan otpad oticati u Skadarsko jezero.

"Govori se o rješenju otpadnih voda filtracijom kroz biljke, što za sve one koji znaju koliko varira vodostaj jezera zvuči kao nonsens. Pri tom uračunajte kakvim hemikalijama se čiste bazeni koje će imati luksuzne vile, a da ne pominjemo šta za biosistem znači izgradnja heliodroma koji je planiran", napominje Nataša Kovačević.

Kovačević poručuje da Crna Gora više ne smije da dozvoli da se neodrživa rješenja planiraju i realizuju jer nam prijeti da nas svijet jednostavno izbriše sa mape, kao što je Kotor u opasnosti da bude izbrisan iz spiska svjetske kulturne baštine a cijeli zaliv sa spiska svjetske prirodne baštine. Slično se može desiti i Skadarskom jezeru, poručuje Kovvačević.

A mi? Mi ćemo možda i to, ako nas zadesi, obilježiti nekim hepeningom kao što obilježavamo Evropski dan parkova koji je ustanovljen upravo da bi se oni čuvali i unaprijeđivali a ne rušili i devastirali. Iako svi tvrde da smo prirodne bogatstva pozajmili od svoje djece. Šta ćemo im vratiti oni će znati...možda nekih dva posto.   

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.