Vapaj ljekara iz Gaze: Bolnice bez električne energije i ljekova, ne možemo liječiti ljude
Foto: AA

Vapaj ljekara iz Gaze: Bolnice bez električne energije i ljekova, ne možemo liječiti ljude

Ljekari bolnice u Gazi upozorili su na katastrofalne uvjete u toj zdravstvenoj ustanovi koja se suočava sa stalnim problemima u napajanju električnom energijom i nedostatku ljekova.

Na pedijatrijskom odjeljenju bolnice “Abdulaziz er-Rantisi" u Gazi održana je konferencija za novinare na kojoj je direktor tog odjeljenja Muhamed Abu Silmije kazao kako su pacijenti u toj ustanovi suočeni sa velikom krizom nedostatka ljekova i stalnih nestanaka struje, javlja Anadolija.

2017052822393126722609677Web

Foto:AA

“U bolnici imamo blizu 40 pacijenata koji moraju ići na redovne dijalize, a što nismo u mogućnosti radiri zbog krize u zdravstvenom sektoru. Već dugo vremena nemamo veliki broj potrebnih ljekova. Pacijenti nam umiru zbog toga“, poručio je on.

I ljekar Talha Baluše je kazao kako u bolnici uopšte nema ljekova potrebnih za terapije djece sa karcinomima.

2017052822393126722609676Web

Foto:AA

“Posebno su ugrožena djeca i pacijenti na Odjeljenju za intenzivnu njegu gdje aparati često ne rade jer nema struje. Pozivamo sve relevantne domaće i strane adrese da pokažu solidarnost i pomognu u rješavanju ove krize“, poručio je Baluše.

Prošle sedmice je i direktor Odjeljenja za farmaciju pri Ministarstvu zdravstva u Gazi upozorio da će prestati sa radom ako se hitno ne riješi kriza nedostatka ljekova.

Izrael od 2007. godine pod apsolutnom blokadom drži Gazu, a lokalno stanovništvo je suočeno sa velikom krizom u nabavci svih vrsta roba, uključujući i ljekove. Krizu su ranijih godina ublažavali tajni tuneli iskopani ispod granice između Gaze i Egipta kojim su dopremane određene količine roba.

Egipat je počeo uništavati te tunele od sredine 2013. godine kada je vojnim udarom smijenjen prvi demokratski izabrani predsjednik te zemlje Mohamed Morsi. Egipatske snage tvrde da te tunele koriste i militanti sa Sinaja.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.