Vodeći društveno uticajni investicioni fond podržava razvoj malih preduzetnika

Vodeći društveno uticajni investicioni fond podržava razvoj malih preduzetnika

Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE), fond koji osigurava mikrofinansiranje, čiji kapital iznosi više od milijardu eura, ove godine sastaje se u Splitu, u Hrvatskoj, od 17. do 18. maja, kako bi istakao svoju podršku preduzetnicima i snažne mogućnosti kreditiranja malih preduzeća u regijama u kojima posluje.

Osnivač Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE) je KfW Entwicklungsbank (Njemačka razvojna banka), a dodatnu finansijsku podršku daju njemačko Federalno ministarstvo za privradnu saradnju i razvoj (BMZ) i Evropska komisija.

Cilj fonda je briga za ekonomski razvoj i napredak u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori, Rumuniji, Srbiji i Turskoj.

Kako je pristup finansijskim sredstvima ključan faktor uspjeha u razvoju mikro, malih i srednjih preduzetnika, EFSE je usmjeren na podršku lokalnim finansijskim sektorima kako bi se ojačala njihova sposobnost da stvore uslove za odgovarajuće i održivo finansiranje.

Sredstva koja EFSE pruža, uglavnom za mikro i mala poduzeća, ali i za privatna domaćinstva u obliku kredita za poboljšanje uslova stanovanja, kanalisana su kroz lokalne partnerske kreditne institucije. EFSE Razvojna jedinica podržava aktivnosti investicija fonda, a partnerskim kreditnim institucijama pruža tehničku pomoć, savjetovanje i usluge obuke za razvoj njihovih operativnih kapaciteta i profesionalnog menadžmenta.

Kapital je prikupljen od donatorskih agencija, međunarodnih finansijskih institucija i privatnih institucionalnih investitora, uključujući njemačko Federalno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), Evropsku komisiju, Vladu Republike Albanije, Kreditne podrške malim i srednjim preduzetnicima CJSC, filijale Narodne banke Jermenije, Austrijske razvojne banke (OeEB), Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Danske međunarodne razvojne agencije (DANIDA), Njemačke razvojne banke kao glavnog investitora, Međunarodne financijske korporacije (IFC), Holandske finansijske kompanije (FMO), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) kao i banke Sal. Oppenheim and Deutsche Bank.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.