Ovo je novo ime Češke Republike
Prag

Ovo je novo ime Češke Republike

Češka Republika od sada želi da bude poznata kao "Čehija" kako bi olakšala kompanijama i sportskim timovima da koriste njeno ime na proizvodima i dresovima.

Zemlja će zadržati pun naziv, a Čehija će biti zvanična skraćena verzija geografskog naziva, kao što je Francuska skraćena verzija punog naziva Francuska Republika.

Parlament je odobrio predlog i ime će biti registrovano u UN, prenosi Blic.

Češka Republika je, kao i Slovačka, osnovana posle raspada Čehoslovačke 1993.

Najbolji češki izvozni proizvodi, uključujući i plzensko pivo "Pilsner Urquell", odnosno "Plzensky prazdroj", i hokajški tim trenutno koriste oznaku "Češka", ali je to pridjev i nije pogodan da bude naziv države.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.