Nikšićko pozorište

"Samo jednom se ljubi" sjutra u Nikšiću

Igranim filmom „Samo jednom se ljubi“ Rajka Grlića, Nikšićko pozorište će otvariti bioskopski majski repertoar. Film će biti prikazan u četvrtak, 4. maja, sa početkom u 20 sati. Ulaz za publiku je besplatan.

"Samo jednom se ljubi“ je najpoznatiji i najviše cijenjen rad Rajka Grlića. Ovaj filmski naslov važi za jedan od presudnih, jer se sa njim tzv. praška generacija probila u prvu rediteljsku ligu nekadašnje Jugoslavije.

Scenario za film nastao po motivima priče Ruže Jurković, uradili su  Rajko Grlić i Branko Šömen, a saradnici u tom poslu su im bili: Srđan Karanović, Aleks Koenigsmark, Petar Kvesić i Nenad Burcar. Uloge tumače: Miki Manojlović (Tomislav), Vladica Milosavljević (Beba), Mladen Budiščak (Vule), Zijah Sokolović (Mirko), Dragoljub Lazarov (Pero), Neva Rošić (Bebina majka Elizabeta), Erland Josephson (Bebin otac Rudolf), Miljenko Brlečić (doktor), Radojka Šverko, Ivo Robić i drugi.

Samojednomseljubi1

Radnja se dešava neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Mladi partizan Tomislav i njegovi najbolji prijatelji Vule i Mirko postaju rukovodioci u gradiću, u blizini Zagreba. Tomislav se strasno zaljubi u balerinu Bebu, djevojku iz zagrebačke građanske porodice, koja dolazi u njihov mali grad kako bi pridonijela  'kulturnoj obnovi' u provinciji. Beba mu uzvraća naklonost, mada ih štošta dijeli i oni se, na nezadovoljstvo kako Bebinih roditelja, tako i Tomislavovih partijskih drugova, vjenčaju. Tomislav ne pripada ni jednoj strani zbog čega se na kraju „gubi“ u alkoholu, a Beba se vraća u Zagreb...

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.