Turska ponovo pod nadzorom Savjeta Evrope
Foto: Rojters

Turska ponovo pod nadzorom Savjeta Evrope

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope odlučila je da ponovo otvori proceduru praćenja Turske zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji, što je korak unazad za Tursku koja je članica te panevropske institucije.

Turska je već bila pod mjerama praćenja Saveta Evrope od 1966. do 2004. godine. 

Rezolucijom usvojenom sa 113 glasova za, 45 protiv i 12 uzdržanih Parlamentarna skupština saveta Evrope, koja okuplja 47 zemalja članica SE, odlučila je da se ponovo otvori ta procedura dok se na zadovoljavajući način ne odgovori na njenu zabrinutost. 

Parlamentarna skupština navela je da očekuje od turskih vlasti da ukinu vanredno stanje što je prije moguće, da oslobode sve poslanike i novinare koji u pritvoru čekaju na suđenje, da paze da suđenja poštuju garancije redovne procedure i da hitno preduzmu mjere za ponovno uspostavljanja slobode govora i slobode medija.

Procedura praćenja podrazumijeva redovne posjete zemlji članici dvoje izvjestilaca zaduženih da razgovaraju sa vlastima i plenarne rasprave o eventualnom napretku koji zemlja ostvaruje. Trenutno su te mjere primijenjene na zemje kao što su Rusija i Azerbejdžan. 

"Ta procedura nikad ranije nije bila ponovo otvorena za neku od 47 zemalja članica Saveta Evrope", rekao je portparol tog tijela. 

Turska je od 2004. u grupi zemalja post-praćenje, gdje se nalaze zemlje kao što su Bugarska i Crna Gora koje su ostvarile napredak ali u kojima ima i dalje razloga za brigu oko stanja pravne države i poštovanja osnovnih prava.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je reagovalo na ovo vraćanje unazad. 

"Oštro osuđujemo tu nepravednu odluku PSSE-a donijetu iz političkih razloga, suprotno ustanovljenim procedurama", navodi se u saopštenju. 

Kako se navodi, odluka o ponovnom uvođenju praćenja "zanemaruje otvoren i konstruktivan dijalog i saradnju" koju Turska održava sa Savjetom Evrope, koji je trajao bez prekida od "terorističkoj pokušaja puča". 

Savjet Evrope je više puta posljednjih mjeseci ukazivao Turskoj da je potrebno da poštuje vrijednosti definisane u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, u vrijeme kada je Ankara sprovela velike čistke u medijima, sudstvu ili vojsci poslije neuspjelog puča u julu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.