Eksplozija u Sankt Peterburgu teroristički napad
Foto:Reuters

Rusko tužilaštvo saopštilo

Eksplozija u Sankt Peterburgu teroristički napad

Državno tužilaštvo Rusije okarakterisalo je kao teroristički napad današnju eksploziju u metrou u Sankt Peterburgu, u kojoj je po prvim podacima, poginulo 10, a ranjeno 50 osoba.

To je saopštio predstavnik Državnog tužilaštva Aleksand Kurenoj.

Vlasti Sankt Peterburga potvrdile su da je u eksploziji u metrou poginulo deset osoba, a ranjeno 50.

Interfaks je naveo da je eksplodirala naprava kućne izrade, jačine 200 do 300 grama TNT.

Službe bezbjednosti saopštile su da su pojačale mjere bezbjednosti u javnom transportu, kao i na aerodromu Pulkovo. Sve stanice metroa u Sankt Peterburgu su zatvorene.

 Evropski zvaničnici uputili su poruke podrške ruskom narodu nakon terorističkog napada.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini poručila je da su misli svih ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a sa narodom Rusije.

"Pratimo vijesti iz Sankt Peterburga, zajedno sa svim ministrima vanjskih poslova EU-a. Naše misli su sa narodom Rusije", navela je Mogerini na svom Twitter profilu.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je istakao da je šokiran terorističkim napadom koji se desio danas u metrou u Sankt Peterburgu u kojem je poginulo najmanje deset osoba.

Lajčak je putem Twittera poručio kako je potrebno nastaviti borbu protiv terorizma u cijelom svijetu.

"Moramo se boriti protiv terorizma gdje god da pokaže svoje ružno lice", napisao je Lajčak.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.